Kleveland vil bli Ap-ordfører

Tidligere kulturminster Åse Kleveland er klar for kampen om makten i hovedstaden neste år. Eks-statsråden med artistkarriere har gjort det klart at hun som Ap-ordfører vil gjøre mer enn å synge inn årtusenskiftet. Hun vil synge ut politisk om det så skulle gjelde en ny operarunde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kleveland gjør det klart at hun fortsatt mener den nye operaen bør ligge på vestbanetomta. Oslo Arbeiderparti slåss for opera til Bjørvika og fikk i vår Ap's stortingsgruppe med seg.

Kritiserte Ap

Etter stortingsbehandlingen som endte med ikke-vedtak, gikk Kleveland ut med krass kritikk av sitt parti. Hun sa at Ap svekket sin kulturpolitiske troverdighet og mente partiet lot kulturpolitikken forsvinne i debatten om veier, tunneler og grunnforhold.

- Jeg står ved den kritikken. Det som er viktig å ha klart for seg er at vi må få bygd en opera, og at det ikke er nok for utviklingen av Bjørvika som bydel at operaen legges dit. Oslo Arbeiderparti har sagt sitt. Nå ligger saken i Stortinget. Skulle saken komme tilbake til lokalplanet for en ny runde, da kan jeg kjempe for mitt syn som alle andre, sier Kleveland.

Kleveland har overfor nominasjonskomiteen gjort det klart at hun ikke bare ønsker å være en snorklipper, dersom hun blir ordfører. Hun ønsker å ha politisk makt. Svarbrevet fra nominasjonskomiteen har gitt henne den nødvendige avklaringen, føler hun.

Politikken først

- Jeg har fått signaler om at man ønsker en ordfører som kan markere de lange linjene i politikken for Oslo og som er godt synlig i det politiske landskapet. Så er det opp til meg å fylle rollen.
Kleveland forlot politikken da hun ikke fikk plass i Thorbjørn Jaglands regjering høsten 1996 og hun jobber nå i et engasjement for Telenor.

- Jeg har i dag en veldig spennende jobb. Dersom jeg skal ut av den og binde meg for fire- fem år til ordførervervet i Oslo, er det viktig for meg å vite at den rollen skal ha en mening. Derfor var det nødvendig å få avklart at partiet ønsker en ordfører som deltar aktivt i utformingen av partiets politikk og deltar i politisk debatt, sier Kleveland til Dagbladet.

Nominasjonskomiteen i Oslo Ap er svært godt fornøyd med å ha sikret seg Åse Kleveland som frontfigur foran neste års kommunevalg. Og dersom dagens meningsmålinger slår til neste høst, blir Kleveland Oslos neste ordfører.