Advokat Tor Kjærvik død:

Klient drept foran Kjærviks øyne

11. september 1995 drepte en 25-åring den overgrepstiltalte stefaren til kona si i Oslo tinghus. Avdøde Tor Kjærvik forsvarte mannen som ble drept.

ANGREP: En overgrepstiltalt mann ble drept i tunghus 11. september 1995. Foto: Tone Georgsen / NTB
ANGREP: En overgrepstiltalt mann ble drept i tunghus 11. september 1995. Foto: Tone Georgsen / NTB Vis mer
Publisert

Mandag kveld ble den profilerte advokaten Tor Kjærvik (70) drept i hjemmet sitt på Røa i Oslo.

Sønnen hans er nå siktet for drap og drapsforsøk.

Gjennom en lang karriere har han opplevd mangt. Han er blant annet en av få advokater som har sett en klient bli drept foran øynene hans.

Det hele skjedde 11. september 1995. En mann sto tiltalt for å ha misbrukt stedatteren seksuelt hundrevis av ganger. Men rettssaken kom aldri skikkelig i gang, da ektemannen til den fornærmede kvinnen tok saken i egne hender.

- Kastet meg på gulvet

DRAP: Redningsmannskaper behandlet stefaren innenfor glassveggen på tinghuset i Oslo, mens politiet ransaket gjeringsmannen. Foto: Bjørn Sigudsøn / NTB
DRAP: Redningsmannskaper behandlet stefaren innenfor glassveggen på tinghuset i Oslo, mens politiet ransaket gjeringsmannen. Foto: Bjørn Sigudsøn / NTB Vis mer

Da den tiltalte stefaren ankom tinghuset, trakk ektemannen en revolver og løsnet elleve skudd mot ham. En av kulene traff veggen rett ved siden av forsvareren hans, Tor Kjærvik.

- Vi var såvidt kommet innenfor dørene til tinghuset. Jeg hørte skudd og sprang inn i et rettslokale rett innenfor inngangsdøra og kastet meg ned på gulvet, sa Kjærvik til nyhetsbyrået NTB etter hendelsen.

Stefaren var død før ambulansen kom fram til sykehuset.

Drapsmannen forlarte at han mente at han handlet av såkalt «berettiget harme» på grunn av det stefaren var tiltalt for å ha gjort mot kona hans gjennom mange år.

DRAPSFORSØK: Seksjonsleder i politiet Anne Alræk Solem om den utvidete siktelsen. Reporter: Angelica Hagen. Video: Lars Eivind Bones, Dagbladet Vis mer

Stefaren hadde nektet straffskyld, og påsto at hun hadde samtykket til samleiene.

Asker og Bærum herredsrett dømte først drapsmannen til sju års fengsel, før lagmannsretten økte straffen til ti år. Dommen ble forsøkt anket til Høyesterett, men ble avvist.

Nokas og Orderud

I tillegg til denne saken har Kjærvik jobbet med noen av landets mest profilerte kriminalsaker.

Han var blant annet Kristin Kirkemos forsvarer i Orderud-saken, hvor hun ble dømt til 16 års fengsel for trippeldrapet på Orderud gård i 1999.

Kjærvik var også forsvarer for Thomas Ingebrigtsen som ble dømt for det spektakulære ranet på Nokas sin tellesentral i Stavanger. Han ble dømt til fire års fengsel, hvorav tre år og seks måneder skulle være betinget. Årsaken er at han fikk betydelig strafferabatt for å hjelpe politiet med å oppklare saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer