Klikk for tittel

Egypts tidligere diktator, Hosni Mubarak, kan forlate fengselet seinere idag, har en domstol i Kairo fast.

I BUR:  Tidligere president Hosni Mubarak i bur i rettssalen i april i år. Nå har en domstol i Kairo gitt ordre om å løslate ham. Foto: AP / Scanpix
I BUR: Tidligere president Hosni Mubarak i bur i rettssalen i april i år. Nå har en domstol i Kairo gitt ordre om å løslate ham. Foto: AP / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenger noen juridiske grunner til å holde ham fengslet, sier rettskilder til nyhetsbyrået Reuters.

En løslatelse av Mubarak vil være ei bombe med de politiske vanskene Egypt er i. Landet er delt i to uforsonlige deler, islamistene i Det Muslimske Brorskapet, og den urbane middelklassen, som støttet hæren da de avsatte muslimbroren Muhammed Mursi som president i begynnelsen av juli. Det eneste de to fløyene kan enes om er hatet til Mubarak, som styrte Egypt som en diktator i 30 år.

Den 85 år gamle Mubarak skal på nytt tilkalles for medvirkning til drap på demonstranter under revolusjonen i 2011, som førte til hans fall. Men han har allerede sittet i varetektsfengsel så lenge som loven tillater etter den tiltalen.

Mubarak ble i fjor dømt til livsvarig fengsel for å ikke ha stanset drapene på demonstrantene i 2011. Men Kassasjonsretten godtok hans anke tidiligere i år og avsa en kjennelse om gjenopptakelse.

85 år gamle Mubarak ble styrtet i februar 2011, i kjølvannet av de store demonstrasjonene mot det daværende regimet. Han styrte Egypt med hard hånd i tre tiår, med sterk støtte fra de militære. Hæren besluttet imidlertid å støtte folkeopprøret mot Mubarak og etablerte etter avsettelsen et overgangsstyre. I fjor vant islamistene valget på ny nasjonalforsamling, men etter kuppet 3. juli er militæret tilbake ved makta i Egypt.