Klima-applaus for Australia

Det brøt ut spontan applaus da Indonesias miljøvernminister Rachmat Witoelar i morgentimene i dag fortalte Balikonferansens delegater at Australia nå undertegner Kyotoavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BALI (Dagbladet.no): Australias nye statsminister, Kevin Rudd, brukte første dag på jobben til å snu opp ned på landets klimapolitikk. Tidligere har australske myndigheter fulgt USAs linje mot Kyotoavtalen. Nå står USA alene igjen som det eneste industriland i verden som ikke har undertegnet klimaavtalen fra 1997. 

-  Jeg tror jeg, på vegne av alle tilstedeværende her på Bali, kan uttrykke lettelse over Australias beslutning, sa den indonesiske miljøvernministeren Rachmat Witoelar fra Balikonferansens talerstol. Han ble belønnet med langvarig applaus.

USA alene

For den amerikanske delegasjonen kom ikke gårsdagens nyhet fra Canberra som noen overraskelse. Den amerikanske delegasjonslederen, Harlan Watson, har med seg en stor stab som arbeider målbevisst for å overbevise verden om at USA gjør betydelige framskritt på klimafronten, selv om USA fortsatt velger å stå alene utenfor Kyotoavtalen.

På en pressekonferanse i går formiddag forsvarte Watson USAs alenegang.

- Vi ønsker like mye som alle andre framgang i arbeidet med å redusere klimagassutslippene. At USA ikke har undertegnet denne avtalen, betyr ikke at vi sperrer veien for klimapolitiske framskritt, sa Watson.

Han la til at Australia - som alle andre land - står fritt til å velge hvilken vei de ønsker å følge i klimaarbeidet.

Forventer respekt

HANDLEKRAFTIG: Det første Australias nye statsminister Kevin Rudd (nr. 3 f.h.) gjorde da han ble innsatt i dag, var å sette i gang prosessen for å ratifisere Kyotoavtalen, noe hans forgjenger John Howard ikke ville. Foto: STEFAN POSTLES/REUTERS/SCANPIX
HANDLEKRAFTIG: Det første Australias nye statsminister Kevin Rudd (nr. 3 f.h.) gjorde da han ble innsatt i dag, var å sette i gang prosessen for å ratifisere Kyotoavtalen, noe hans forgjenger John Howard ikke ville. Foto: STEFAN POSTLES/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Australia velger å ratifisere Kyotoavtalen, og det respekterer vi. Men vi forventer å bli møtt med samme respekt for vår måte å bekjempe klimautslippene på. Sa han.

Australia er verdens største kulleksportør, og ligger blant de landene i verden som har størst CO2-utslipp per person.

USA er verdens største CO2-forurenser.

PROTESTERER: Greenpeace-aktivister simulerer heteplager som følge av global oppvarming utenfor konferansesenteret i Nusa Dua i dag.
I GANG: Fra åpningsseremonien i Nusa Dua i dag. Mellom 180 og 190 land er representert på klimakonferansen, som varer i elleve dager.