Klima-dragkamp bak lukkede dører

Klima-avtalen i Kyoto blir nå hamret ut av EU, USA og Japan i intens dragkamp bak lukkede dører. Små land som Norge har lite de skal ha sagt i denne prosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig foregår det uformelle samtaler med sentrale utviklingsland, for å finne salomoniske løsninger som kan selges til den amerikanske kongressen. Agnet er et såkalt grønt utviklingsfond, som kan fremme overføring av miljøvennlig teknologi til u-land.

Klimakonferansen i Kyoto har omsider begynt å snakke business, etter at USAs visepresident Al Gore i formiddag satte døra på gløtt for et kompromiss, som kan bety at USA skjerper sin målsetting.

Pakkeløsning

På en pressekonferanse i kveld ville ikke Gore si noe konkret om hvor langt USAs fleksibilitet strekker seg.

- Det vil dere få se i løpet av forhandlingene. Men det er mange elementer som inngår i disse forhandlingene: Hvor mange gasser avtalen skal omfatte, CO2-binding i skog med mere. Disse vil også få konsekvenser for hvilket mål vi kan forplikte oss til, sa Gore.

EU vil presse

EUs miljøkommissær Ritt Bjerregaard rettet flengende kritikk mot USAs lite ambisiøse klimamål fra talerstolen i dag. Men i en samtale med journalister sa hun at EU kan komme mange av USAs krav i møte, dersom det kan presse fram sterkere amerikanske utslippsreduksjoner. Det gjelder både antallet klimagasser og skog, som EU og Japan helst vil utsette. Handel med utslippskvoter og felles gjennomføring av klimaprosjekter med u-land er andre sentrale krav fra USA.

- Men vi må sikre at slike ordninger ikke blir smutthull i avtalen. Vi må få en avtale som gir virkelige reduksjoner i utslippene, ikke papir-reduksjoner, sier Bjerregaard.

Hun understreker at kvotehandel og felles-prosjekter må komme i tillegg til nasjonal innsats for å redusere utslippene, og sier seg fornøyd med Gores uttrykte vilje om å gjøre noe på hjemmeplan.

(NTB)

BAK LUKKEDE DØRER: Hiroshi Ohki, leder for det japanske miljøverndirektoratet, på storskjerm under åpningen av ministermøtet i forbindelse med klimakonferansen i Kyoto. Til høyre på podiet sitter USAs visepresident Al Gore.