Klima for fred

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FNs klimapanel, IPCC, ved sin leder, Rajendra Pachauri, og miljøpolitikeren Al Gore mottar i dag Nobels fredspris for 2007 i Oslo Rådhus. De deler prisen for sin innsats for å framskaffe og spre den omfattende kunnskapen om menneskeskapte klimaendringer. De har bidratt til å legge grunnlaget for de prosessene og tiltakene som kreves for å sikre det framtidige klimaet på jorda og med det redusere trusselen mot menneskers trygghet, heter det bl.a. i den norske Nobelkomiteens begrunnelse. FNs klimapanel som omfatter 2500 forskere fra 130 land har siden opprettelsen i 1988 skapt en stadig bredere vitenskapelig dokumentasjon og enighet om at klimaendringene og den globale oppvarmingen er resultat av menneskelige aktiviteter. Al Gore trekkes fram som en av de ledende miljøpolitikere i verden.

De internasjonale reaksjonene på årets fredspris har gjennomgående vært positive, men det har også kommet negativ kritikk til at fredsprisen går til klimaforkjempere. Flere har besværet seg over at Al Gore får prisen. Det er en kritikk vi ikke deler. Klimaarbeid er også fredsarbeid. Stigende havnivå, oversvømmelser og ørkenspredning som følge av klimaendringer driver mennesker på flukt. Det skaper spenninger og øker faren for voldelige konflikter. Vitenskapsfolkene i FNs klimapanel har dokumentert klimaendringene og deres menneskeskapte årsaker. Al Gore har vært den store kommunikatoren som har spredd budskapet mer effektivt enn kanskje noen annen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer