Klima-forhandlinger i stampe

Kyoto (NTB-Lars M. Hjorthol): Klimaforhandlingene i Kyoto stamper i tung sjø. Uten nye toner fra USA er faren for totalhavari stor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de viktigste spørsmålene var tilsynelatende like fastlåste i kveld, dagen før miljøministre fra over 150 land skulle innta arenaen.

Al Gore var mannen alle ventet på. USAs visepresident skal tale under åpningen av klimakonferansens ministerdel mandag morgen. Nye signaler fra USA kan bidra til å løse opp mange av de fastlåste konfliktene i klimaforhandlingene.

Men dersom Gore ikke gjør annet enn å gjenta USAs lite ambisiøse stabiliseringsmål og kravet om at utviklingsland også må begrense sine utslipp, er faren stor for at klimaforhandlingene avsluttes onsdag uten enighet om en avtale.

Nye signaler

- Vi forventer nye og sterkere klimamål fra Al Gore. Han behøver ikke reise helt fra Washington for å gjenta det vi allerede har hørt på CNN, sier professor Mark Mwandosya fra Tanzania til NTB. Han er talsmann for u-landsgruppen G77 under klimaforhandlingene.

Konflikten mellom USA og utviklingslandene er den største trusselen mot klima-avtalen. USA nekter å godta en avtale uten klimakrav til u-land. Men u-landene vil ikke en gang diskutere nye klimakrav før de rike landene feier for egen dør, og forplikter seg til å redusere sine egne utslipp.

Også EUs miljøkommisær Ritt Bjerregaard forventer at Al Gore flagger høyere klimamål. USA kan ta på seg langt mer ambisiøse klimamål, sier hun.

Er null mer enn ingenting?

Andre har ikke like store forventninger til Al Gores budskap.

- Dette er nok uka da vi må svare på følgende matematiske gåte: Kan null være mer enn ingenting? Eller: Er det bedre med en null-avtale enn ingen klima-avtale i det hele tatt, spør en observatør.

Robert Watson, påtroppende leder i FNs klimapanel, er ikke i tvil om at null er mer enn ingenting, iallfall i denne sammenhengen.

- Uansett hva som vedtas her, vil det være utilstrekkelig i forhold til å hindre farlige, menneskeskapte klimaendringer. Det viktigste er å starte prosessen, så får målene skjerpes etterhvert. Uten en avtale risikerer vi helt ukontrollert økning i utslippene, sier Watson.