- Klima har blitt en religion for Solhjell

Frp's Per-Willy Amundsen nekter å avgi klima-trosbekjennelse.

IKKE KLIMA-RELIGIØS: Frp's klimapolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, vil ikke avgi klima-trosbekjennelse til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV). 
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
IKKE KLIMA-RELIGIØS: Frp's klimapolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, vil ikke avgi klima-trosbekjennelse til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) krever at Siv Jensen avklarer om Frp tror på menneskeskapte klimaendringer eller ikke.

Frp lar sin klimapolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, svare for partilederen:  
 
- Det Solhjell krever, er at vi avlegger en trosbekjennelse om menneskeskapte klimaendringer. Det kommer han ikke til å få. For oss handler dette om vitenskap, ikke religion, slår han fast.

- Sunn skepsis Frp's handlingsprogram slår fast at: «Det er for tidlig å konkludere rundt årsakssammenhenger vedrørende klimaendringer». Setningen gjentas også i programkomiteens forslag til handlingsprogram for neste stortingsperiode, som landsmøtet skal behandle i mai. 

Ifølge Amundsen står Frp for en sunn skepsis, mens «Solhjell, SV og andre klimafanatikere» har et religiøst forhold til klimasaken.

- Det at de har gjort dette til en religion, er deres største problem. For dem handler det mer om hva du tror på enn harde fakta. Vi forholder oss til vitenskap. Og omfanget av menneskeskapte klimaendringer som følge av CO2-utslipp, er diskutabelt, sier Amundsen.

Han understreker at Frp erkjenner at CO2-utslipp påvirker klimaet - det er omfanget av denne faktoren Frp er skeptisk til.  
 
- Det er vel ingen som vil påstå at CO2-utslipp overhodet ikke påvirker klimaet. Spørsmålet er om det er sånn at denne ene faktoren er så viktig at den overstyrer de naturlige klimavariasjonene, som skjer hele tida. Det er flere mulige faktorer, som havstrømmer, solstråling og, ja, kosmisk stråling, som Sortevik var innom. Dette er forskerne fremdeles uenige om. Derfor mener vi at det er for tidlig å konkludere, sier han.

- Har ikke FNs klimapanel tilstrekkelig vitenskaplig tyngde?

- Flere saker har svekket FNs klimapanel, som den kjente Climategate-skandalen. FNs klimapanel har prestert, villet eller ikke, å forlede folk. 

- Ingen global oppvarming på 16 år Også Frp's handlingsprogram trekker klimapanelets troverdighet i tvil. Programmet holder fram at klimapanelet har blitt beskyldt for «for å være ledet av politikere og byråkrater der ønsket om økte bevilgninger går på bekostning av vitenskapelige fakta».

- Det største problemet til Solhjell og FN er jo at vi ikke har hatt noen global temperaturøkning på 10-16 år. Dette er grundig dokumentert av NASA og andre. Det harmonerer svært dårlig med påstandene om at C02-utslipp er den avgjørende faktoren, fordi utslippene har jo bare økt i denne perioden, sier Amundsen.

Påstandene om at den globale oppvarmingen har uteblitt i 16 år, er noe også finansmilliardær Øystein Stray Spetalen nylig har påstått, etter å ha lest den britiske avisa Mail on Sunday.

Da fikk han refs fra lege og miljøforkjemper Gunhild Stordalen, som hengte ham opp etter ørene i kronikken «Spetalens klimaskrøner» i Dagbladet. 

Ifølge Storbritannias meteorologiske institutt (Met Office) var det nemlig ikke sant slik Mail on Sunday hadde sitert dem: At temperaturen på jorda ikke har steget på 16 år.

- Jeg håper Frp gjør som Øystein Spetalen, og tar lærdom av Gunhild Stordalen, sier Solhjell til Dagbladet. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer