Klima i sentrum

Klimaforhandlingene i Buenos Aires 2. - 13. nov. 1998

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet :på nettet har engasjert Silje Schei Tveitdal (24) som uavhengig eksperkommentator under Klima- forhandlingene. Hver dag vil hun sende hjem kommentarer og inntrykk fra Buenos Aires til Dagbladets lesere.

Silje Schei Tveitdal, f.1974, kommer fra Froland og tok artium ved Arendal Gymnas i 1993. Hun har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene siden 1994. Tveitdal ble valgt til nestleder i Natur og Ungdom i 1994, og har ledet organisasjonen siden 1997. Tveitdal har grunnfag samfunnsgeografi og studerer for tiden sosialøkonomi ved Universitet i Oslo.

Av SILJE SCHEI TVEITDAL

Til tross for beinhard motstand fra verdens oljeselskaper, og en Sentrumsregjering som fikk toppkarakter av Jens Stoltenberg, er vi nå et første skritt på vei mot bekjempelse av klimatrusselen.

Klimakonferansen i Buenos Aires skal bestemme regelverket for Kyoto-protokollen. I Argentina vil miljøbevegelsen kjempe for regler som vil gi mest mulig reduksjoner i den rike delen av verden. På den andre siden står private selskaper som vil kjøpe seg retten til å forurense gjennom tiltak i fattige land.

De to kommende ukene vil være avgjørende for om Kyoto-protokollen vil tvinge et land som Norge til å legge om klima- og energipolitikken. I verste fall får vi et regelverk som gir økte globale klimautslipp.