Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klima-kongen krever handling

Les hva kongen sa under nyttårstalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et årsskifte kan være en anledning til å se dagene som kommer med nye øyne. Altfor ofte går vi oss fast i gamle spor, og så glemmer vi å se etter mulighetene som tross alt er der.

Med disse ordene innledet kong Harald årets nyttårstale, der han også kom inn på «den gode samtalen», klimaendringene og det kulturelle mangfold.

Les hele kongens tale her!

- Nyttårsaften gir oss mulighet til å stanse opp et øyeblikk og la tiden stå stille. Det hender noen ganger, når jeg går på jakt, at jeg drikker fjellvann rett av hendene. Av og til, når det er ekstra godt å leve, ønsker jeg at jeg kunne stanse tiden og holde den fast i slike skålformede hender, sa kongen, som mener vi i stedet for å gjøre livet til en vandring er i ferd med å gjøre det til en transportetappe mellom vugge og grav - uten å tenke over hva vi egentlig fyller dagene våre med.
Må snakke sammen
I sin tale kom kongen også inn på gamle og nye møtesteder i samfunnet. I gamle dager var det butikken og kirkebakken, i dag har vi mobiltelefonen, Facebook og chatterom.

- Det er det samme hva det kalles, men vi trenger dialogen. Vi trenger den gode samtalen. Ja, vi trenger hele spekteret av samtaler, fra den store samfunnsdebatten - til den lille, lavmælte hverdagspraten. Det er gjerne slik at først når vi har snakket sammen, ser vi hverandre, sa kong Harald som selv bruker mye av sin tid til nettopp å snakke med mennesker.

- Det er noe av det fineste og mest meningsfulle i hele kongegjerningen! sa han i nyttårstalen.

Må ta vare på hverandre


- Et godt og velfungerende samfunn forutsetter at vi klarer å ta vare på hverandre, sa kongen og viste blant annet til at han selv i løpet av viktige barneår opplevde å være fremmed to ganger, da han kom til USA som flyktning under krigen og da han etter fem år kom hjem til Norge.

- I slike situasjoner er det godt at noen bryr seg og at noen spør hvordan det går. Et inkluderende samfunn overlater ingen til seg selv...

- Vi blir stadig minnet om at humanitet og gjensidig respekt ikke er noen selvfølge. Fremmedhat, hverdagsrasisme og vold er en del av nyhetsbildet. Toleranse kan lovfestes, men det er i menneskets sinn urett mot annerledes tenkende, har sin rot. Det er der kampen må vinnes, sa kongen.

Neste år skal det kulturelle mangfoldet stå i fokus, og det er 200 år siden jødenes forkjemper Henrik Wergeland ble født.

SOM BESTEFAR:- Som bestefar erkjenner jeg at det er dem vi skal se inn i øynene og stå ansvarlig overfor, sa kongen før han ønsket det norske folk i inn- og utland et godt nytt år og sendte en ekstra varm hilsen til de norske soldatene som utfører tjeneste i fredsbevarende styrker flere steder i verden Foto: SCANPIX
SOM BESTEFAR:- Som bestefar erkjenner jeg at det er dem vi skal se inn i øynene og stå ansvarlig overfor, sa kongen før han ønsket det norske folk i inn- og utland et godt nytt år og sendte en ekstra varm hilsen til de norske soldatene som utfører tjeneste i fredsbevarende styrker flere steder i verden Foto: SCANPIX Vis mer

- Fortsatt trenges fanebærere og uredde talsmenn for humanisme, frihet og rettferdighet, som kan bidra til å skape dialog og forståelse på tvers av kulturer og landegrenser, sa kongen.


Klimaendringene
Kong Harald nevnte også klimaendringene i sin tale.

- Vi kan ikke lenger overse alle signaler og advarsler. Sannsynligvis har menneskelig aktivitet ført til akutte klimaendringer allerede. Nå er tiden inne for et globalt ansvar og en felles kurs. Da er det behov for innsats på alle nivåer, fra statsledere til små miljøagenter, fra nobelprisvinnere til ivrige naturvernere. Hvis det er en her og en der, vil det snart være tusener. Vi må aldri miste troen på at enkeltmennesker, som tør å stå opp for det de tror på, kan forandre verden.

- En av grunnene til at jeg er litt optimist når det gjelder viljen til å redde kloden, er at vi alle, tross alt, er opptatte av våre egne etterkommere. Nye generasjoner skal følge etter oss. Om ikke annet, så får vi i alle fall gjøre vår innsats og forsvare jordens rettigheter for våre barnebarns skyld!

- Som bestefar erkjenner jeg at det er dem vi skal se inn i øynene og stå ansvarlig overfor, sa kongen før han ønsket det norske folk i inn- og utland et godt nytt år og sendte en ekstra varm hilsen til de norske soldatene som utfører tjeneste i fredsbevarende styrker flere steder i verden. (©NTB)

Klima-kongen krever handling
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media