Klimaaktivisten Greta (16) er årets kvinne i Sverige

- Hun gir stemme til en hel generasjons krav om ei framtid, lyder begrunnelsen til Expressen.

ÅRETS KVINNE: Klimaaktivisten Greta Thunberg (16) er kåret til årets kvinne i Sverige. Foto: Reuters/Morris Mac Matzen
ÅRETS KVINNE: Klimaaktivisten Greta Thunberg (16) er kåret til årets kvinne i Sverige. Foto: Reuters/Morris Mac Matzen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hun skolestreiker hver fredag. Hun har skapt en bølge av klimaaktivisme over hele verden. Hun har skjelt ut verdenstoppen for å ikke være modne nok til å fortelle sannheten.

Nå er svenske Greta Thunberg (16) kåret til Sveriges mest betydningsfulle kvinne av både Aftonbladet og Expressen.

- Oi, det er utrolig! Det er veldig overveldende og vanskelig å tro, sier Thunberg til Aftonbladet.

Bekreftelse

- Det er en bekreftelse på at det jeg forsøker å gjøre, gjør en forskjell og påvirker på en positiv måte. For noen år siden hadde nok ikke et klimamenneske blitt kåret, og det er fint å se.

Den unge jenta forteller at hun ikke trives så godt med å være i sentrum av oppmerksomheten - men at hun ikke klager.

- Jeg har jo satt meg selv i den situasjonen. Og jeg vet det er for en bra sak. Så om dette får folk til å prate om det og ta det til seg, så er det kjempebra, sier hun.

Mobiliserer

Det er Aftonbladet, sammen med Inizio, som har spurt 1000 personer om hvem de mener er årets kvinne. 16-åringen dro i land 23 prosent av stemmene - tett etterfulgt av partileder for Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor.

Expressen baserer kåringen på en liste med 100 av «årets kvinner». Disse har vært forbilder eller har skilt seg ut på en måte siden 8. mars i fjor.

- Det begynte med en tenårings ensomme skolestreik for klimaet. Ett år seinere mobiliserer hun alle verdens unge. Greta gir stemme til en hel generasjons krav om ei framtid, skriver avisa.

Global skolestreik

15. mars er det duket for global skolestreik for klimaet. Ifølge Thunberg skal folk streike på 700 plasser i 72 land.

Og det er ikke bare de unge som blir inspirert av den unge jenta.

- La oss ta Greta på alvor. Det er krise. Det aller viktigste vi voksne kan gjøre er å vise vei og kutte klimagassutslipp selv, men dernest må vi gjøre alt vi kan for å hjelpe dem som skal føre verden videre, har Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, tidligere skrevet i Dagbladet.

Han argumenterer for at norske elever trenger læreplaner som gir dem et grunnlag for å engasjere seg i kampen mot klimaendringene.

Internasjonalt høstet Thunberg oppmerksomhet da hun gjorde hun skam på verdenslederne på FNs klimatoppmøte i Katowice i Polen.

- Dere sier at dere elsker barna deres over noe annet, men likevel stjeler dere framtida deres rett foran øynene på dem, raste hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer