Klimaaktivister malte Brandenburger Tor i protest

Klimaaktivister fra gruppa «Die Letzte Generation» sprayet søndag oransje og rød maling på alle søylene i Brandenburger Tor, ett av Berlin mest kjente landemerker.

PROTEST: Søndag sprayet klimaaktivister ett av Berlins mest kjente landemerker. Foto: Paul Zinken/dpa via AP/NTB
PROTEST: Søndag sprayet klimaaktivister ett av Berlins mest kjente landemerker. Foto: Paul Zinken/dpa via AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge miljøvernorganisasjonen ble det brukt brannslukkere til å spraye den berømte porten.

De sprayet også maling på Pariser Platz, som ligger foran monumentet i paradegaten Unter den Linden. I alt 13 personer er pågrepet, opplyser politiet.

Også på Bromma flyplass i Stockholm brukte klimaaktivister maling for å gjennomføre en aksjon søndag.

- De har gått inn på flyplassområdet og sprayet farge på fly, sier politiets pressetalsperson Per Fahlström. 17 personer er pågrepet.

Flere aksjoner til uka

Ifølge en pressemelding fra klimaaktivistene er aksjonen ved Stockholm del av en global kampanje som krever forbud mot privatfly.

I Berlin vil «Die Letzte Generation» fra mandag av igjen sperre veiene i Berlin i protest mot politikernes manglende klimahandling. Protesten kommer til å vare på ubestemt tid.

Protestbølgen sammenfaller med innledningen av høynivåuka på FNs hovedforsamling i New York, der klima er en av de viktigste sakene.

Mange saker

Tysk påtalemyndighet opplyser søndag at de alt i alt har opprettet i alt 2860 saker mot klimademonstranter i Berlin.

Over 2450 av de mistenkte er medlemmer av «Die Letzte Generation» mens drøyt 400 er aktivister i Extinction Rebellion. Begge gruppene er kjent for å bruke sivil ulydighet for å få oppmerksomhet om klimakampen.

Tallene ble offentliggjort søndag på bakgrunn av en henvendelse fra nyhetsbyrået DPA.

Reagerer

Søndag ettermiddag rettet Berlins borgemester, Kai Wegner, skarp kritikk mot klimaaktivistene, ifølge den tyske avisa Berliner Morgenpost.

Landemerket er et symbol på Berlin som frihetens by, skriver den tyske avisa.

- En by som også står for ytringsfrihet og rettferdige debatter om vår framtid, uttalte Wegner.

- Disse handlingene har ikke bare skadet historiske Brandeburg Tor, men også vår frie diskurs om de viktigste spørsmålene i vår tid og framtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer