Klimaaktivister tømte bildekk

Klimaaktivister ved navn «Dekkagentene» hevder de natt til onsdag tømte dekkene til en rekke biler i Ullevål Hageby i Oslo. Gruppa selv oppgir motstand mot SUV-er som begrunnelse for aksjonen.

IKKE BOT: Bilene på bildet har en lapp med en beskjed fra «Dekkagentene», ikke parkeringsbøter. Foto: Dekkagentene
IKKE BOT: Bilene på bildet har en lapp med en beskjed fra «Dekkagentene», ikke parkeringsbøter. Foto: Dekkagentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hevder gruppa selv i en pressemelding. «Dekkagentene» beskriver sin metode for å tømme luften ut av dekkene på SUV-ene de har angrepet i den fasjonable bydelen.

Ifølge gruppa har de tømt dekk på 26 biler i Ullevål Hageby natt til onsdag. Forrige uke tømte de dekk på Frogner. Vårt Oslo omtalte Frogner-stuntet tirsdag. Da saboterte «agentene» dekket på en elbil, skriver avisa.

- Vi holder oss på beste vestkant, skriver gruppa i en anonym e-post til Dagbladet.

Aksjonistene er foreløpig anonyme.

- Vi plasserer enkelt og greit en liten bønne i lufteventilen på ett eller flere av dekkene, og legger igjen en lapp som informerer om at dekket er tomt. I løpet av en times tid siver all luften ut, skriver gruppen selv.

- Sjuende største utslipp

Ifølge gruppa selv var aksjonen en del av en samordnet aksjon i flere land som Danmark, England og Tyskland. Ekstrem motstand mot biler av typen SUV (Sport utility vehicle, journ.anm.) synes å være bakgrunnen for den ulovlige aksjonen.

- Økende salg av SUV-er i verden er en av hovedårsakene til at klimagassutslippene har økt de siste åra. Dersom SUV-er var et land, ville det vært verdens sjuende største etter utslipp, skriver gruppa.

Er du rammet av tømme-stuntet? Kontakt Dagbladet her, send en SMS til 2400 eller ring 24 00 00 00.

I KJETTING: Aksjonister har lenket seg fast til ankerkjettingen på tankskipet «Ust Luga», som Børsen avslørte skulle levere russisk oljeprodukt til Esso-anlegget på Slagentangen. Greenpeace presiserer overfor Dagbladet at de ikke har noen befatning med dekk-aksjonen som er omtalt i saken. Video: Greenpeace/Extinction Rebellion. Vis mer

- Ikke skråsikre

Gruppa selv kaller aksjonen «radikal» og innrømmer at dekk-tømmingen var ulovlig. Selv påstår de at luksusforbruket i samfunnet har tvunget dem til å «politisere».

- Vi er ikke skråsikre her, men har etter lang tenketid valgt å følge liknende bevegelser i andre land. Ikke-handling i møte med klimakrisa og en politikk som står i stampe er også et aktivt valg. Vi skulle selvfølgelig ønske at vi slapp å forulempe privatpersonene det gjelder, men føler vi må trå til der politikken kommer til kort, skriver de anonyme «Dekkagentene».

Dagbladet har vært i kontakt med Oslo-politiet i forbindelse med aksjonen. De har foreløpig ikke kunnet bekrefte noen anmeldelser i forbindelse med aksjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer