Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimaavtale i boks

MARRAKESH (Dagbladet/NTB): Forhandlerne på klimakonferansen i Marrakesh ble i natt enige om å sette Kyoto-avtalen ut i livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs forhandlingsleder Michael Zammit Cutajar bekreftet at det forelå et kompromiss om gir grunnlag for at Kyoto-avtalen kan tre i kraft. Avtalen innebærer at industrilandene må redusere sine utslipp av såkalte drivhusgasser.

Brende satte ned foten

Klimaforhandlingene i Marrakesh ble sterkt preget av Russlands, Japans, Canadas og Australias krav om særfordeler. Men i natt var de fire landene til slutt villige til å inngå de nødvendige kompromissene.

Blant observatører ble den norske miljøvernministerens innsats under Marakesh-forhandlingene berømmet. Det vakte oppsikt at han tok avstand fra Norges tidligere allierte i den såkalte paraplygruppen, Canada, Japan, Russland og Australia.

Splittelse

Etter Brendes oppgjør med de fire fikk Norge fulgte et femte paraplyland etter, Island. Dette førte til en splittelse i den såkalte paraplygruppen. Og de fire landene ble isolert i sine krav om særfordeler.

- Andre får vurdere Norges betydning, men vi har fått mange positive tilbakemeldinger etter at vi satte foten ned, sier Brende til Dagbladet.

For klimaarbeidet vil en avtale i Marrakesh bety et vendepunkt. Både Norge, Japan og en rekke andre land har gjort det klart at de vil komme til å godkjenne klimaavtalen dersom det ble enighet i Marrakesh. Dermed har verdenssamfunnet tatt de nødvendige skrittene, både politisk og juridisk, for å få på plass et regime som kan redusere utslippene av klimagasser.

Hele Norges coronakart