Klimaavtale på overtid

KYOTO (Dagbladet): Etter flere døgns vake greide klimaforhandlingens formann, argentinske Raul Estrada, på mesterlig vis å unngå totalt havari i de historiske Kyoto-forhandlingene. Ved å snu på to- tre setninger vendte han de nederlagsdømte forhandlingene til en slags seier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amputert klima-avtale ble klubbet gjennom i Kyoto natt til torsdag norsk tid. Flere omstridte spørsmål ble utsatt til neste års klimakonferanse. Møtet vedtok å redusere industrilandenes utslipp med 5,2 prosent innen 2012.

Og konklusjonen for Norge? - Første skritt er å ta tak i klimapartnere for å utvikle et samarbeid, sa miljøvernminister Guro Fjellanger til Dagbladet med klare forbehold.

Avtalen blir av alle karakterisert som historisk, om enn ikke så ambisiøs som forhandlernes tidligere uttalelser kunne tyde på.
- Uansett er det viktig å gå videre etter Kyoto. Blant annet må vi gå i gang med en miljødugnad hjemme i Norge, er Fjellangers beskjed.

Dramaet

Men det så stygt ut. Etter ni dagers ørkesløse forhandlinger om en bindende klimaavtale, eksploderte plutselig forhandlingene i natt, japansk tid.

Kvotelobbyens anfører, USA, mener man gjennom salg og kjøp av kvoter kan greie å oppfylle forpliktelsene. Uten denne kvoteordningen ville det vært umulig å få amerikanerne til å undertegne avtalen. Men u-landene har vært motstandere av ordningen.

Sjelden har verden sett en mer åpenhjertig debatt mellom 160 nasjoner, mellom i-land og u-land og innbyrdes mellom u-land.

Maktkamp

Foran flere tusen journalister fra hele verden utspant det seg en maktkamp som demonstrerte at det hele til sjuende og sist handler om kroner og øre, om maktstrukturer og om fordelingsspørsmål.

Aldri tidligere har verden sett tydeligere at u-landene, eller den såkalte G77-gruppa, så visst ikke er noen ensartet gruppe.

Saudi-Arabia og OPEC-landene representerer en maktgruppe. Alliansen av øystater, anført av Filippinene, en annen. I tillegg kommer de enorme og folkerike landene Kina, India og Brasil. Mens øystatene går med på nærmest hva som helst for å unngå klimaforandringer som først og fremst vil ramme øyfolkene, ser Saudi-Arabia mørkt på en klimaavtale, som nok vil føre til lavere oljepriser.

På den andre siden står i første rekke USA, Australia, Canada, New Zealand - og Norge. De som har problemer med sine utslipp vil gjerne handle på kvotebørsen.

Raul Estrada
SLET:- Sjansene til å få til en klimaavtale er i ferd med å smuldre bort mellom hendene på oss, sukket en dødstrøtt Raul Estrada, før han med et kunstgrep hindret forhandlingssammenbrudd.