Klimaavtalen underskrevet: - Det er ikke hver dag det er så høytidelig å signere navnet sitt

Norge og 174 andre land underskrev Paris-avtalen i New York.

HØYTIDELIG:  Norges klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) var i FN's hovedkvarter i New York. Der signerte han Parisavtalen
Foto: Ørjan F. Ellingvåg / NTB scanpix
HØYTIDELIG: Norges klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) var i FN's hovedkvarter i New York. Der signerte han Parisavtalen Foto: Ørjan F. Ellingvåg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter to uker med samtaler, presenterte Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius det endelige utkastet til en ny klimaavtale i Paris den 12. desember.

Drøyt fem måneder etter underskrev Norges klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) avtalen sammen med blant andre USAs John Kerry og den franske statsministeren Francois Hollande.

- Nå er det ingen vei tilbake, sa sistnevnte etter å ha undertegnet avtalen, ifølge Associated Press.

- Ratifisering neste mål Også Helgesen omtaler undertegningen som et stort øyeblikk.

- Det er ikke hver dag det er så høytidelig å signere navnet sitt, sier Helgesen til Dagbladet.

Han mener at avtalen representerer et vendepunkt i verdens klimapolitikk og er derfor svært fornøyd med at såpass mange land har undertegnet avtalen.

Nå er neste steg, ifølge Helgesen, å få avtalen ratifisert slik at den trer i kraft.

- Vi har som mål å få til dette i løpet av året. Det forutsetter at 55 land ratifiserer avtalen, og det er derfor gledelig at de to største forurenserne, USA og Kina, har sagt at de skal gjøre dette. I Norge håper vi på å få det gjennom i Stortinget til sommeren, sier Helgesen om det videre arbeidet med avtalen.

Kritisert for manglende realisme Paris-avtalen skapte stor jubel blant klimaforkjempere tilbake i desember.

Den slår fast at den globale oppvarmingen bør holdes under 2 grader, og helst begrenses til 1,5 grader.

De aller fleste av landene som har godtatt den, har også godtatt å senke egne utslipp gjennom målsetninger som kontinuerlig skal evalueres og forbedres fram mot 2030.

Likevel har avtalen blitt kritisert for å være urealistisk og uten konkrete virkemidler for å straffe land som ikke følger den, deriblant av tidligere NASA-forskningssjef James E. Hansen.

- Skatter og avgifter er det eneste som skremmer, mente Hansen, da tilknyttet en gruppe forskere og klima-lobbyister ved Columbia University i New York.

Forskningsgruppa Climate Interactive har også nylig gitt ut en rapport der de anslår at verden kommer til å varmes opp med 3,5 grader sammenlignet med før-industriell tid, ifølge AP.

- Norge ambisiøse Klima- og miljøminister Vidar Helgesen legger vekt på at Norge i samarbeid med EU jobber for å legge større press på landene i unionen. Dette for at disse skal oppfylle sin del av avtalen.

På spørsmål om hvor realistisk det er at Norge klarer å oppfylle sin del av avtalen, svarer Helgesen følgende:

- Våre forpliktelser er blant de mest ambisiøse. Dette vil kreve mest av transportssektoren. Vi kommer allerede neste år til å nå målene for privatbilutslipp i Norge for 2020, men det krever også en omstilling innen tungtransport og varetransport, sier Helgesen og legger til at regjeringen har satt i gang en stor satsning på grønn skipsfart.

Vil bruke Norges kjøpekraft Han sier også at Norge jobber med å stimulere til ny teknologisk utvikling, og at regjeringen også forsøker å gjøre en forskjell gjennom kjøp av tjenester fra utlandet.

- Vi brukte i år 462 milliarder kroner på kjøp av tjenester. Derfor jobber vi for å få til en lovendring som stiller større krav til at det offentlige Norge skal stimulere til miljøvennlighet gjennom disse innkjøpene.

- Hvordan passer oljesektoren inn i planene til regjeringen?

- Norge kommer til å fortsette å produsere fossil energi i overskuelig framtid. Det vil være viktig å redusere utslippene i forbindelse med denne produksjonen, samtidig som vi jobber med utviklingen av produksjon av annen energi.

UNDERSKREV:  Francois Hollande er blant de som underskrev klimaavtalen. Her sammen med Ban-Ki Moon under underskriftsseremonien. Foto: / AFP PHOTO / KENA BETANCUR
UNDERSKREV: Francois Hollande er blant de som underskrev klimaavtalen. Her sammen med Ban-Ki Moon under underskriftsseremonien. Foto: / AFP PHOTO / KENA BETANCUR Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer