- Klimabanditter

Miljøbevegelsen anklager Bondevik-regjeringen for å ha innført miljøpolitisk unntakstilstand. I går besluttet regjeringspartiene, Ap og Frp at Statoil uforstyrret får gjennomføre Snøhvit-prosjektet utenfor Hammerfest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Klimabandittene rir igjen, sier en hissig Bellona-leder Frederic Hauge. Han er rystet over at regjeringen - og stortingsflertallet - vil hjemle byggingen av gassnedkjølingsanlegget (LNG) i petroleumsloven, og ikke energiloven.

- Dette er svært alvorlig, for det fratar miljøbevegelsen ankemulighetene sine. Det verste er at dette kan skape presedens, slik at alle som vil bygge gassanlegg i framtida - med EØS-lovgivningen i hånd - vil kreve å få samme behandling, sier Hauge.

Trill rundt på to år

Statsminister Kjell Magne Bondevik brukte ganske nøyaktig to år på å snu trill rundt i gasskraft-saken. Den 9. mars 2000 gikk han av som statsminister fordi stortingsflertallet ville tvinge ham til å bygge gasskraftverk. Neste torsdag, den 7. mars 2002, sier Stortinget ja til gasskraftverk - med KrF og Venstres stemmer.

Regjeringens håndtering av Snøhvit-utbyggingen utenfor Hammerfest skaper svært sterke reaksjoner i miljøbevegelsen. Bellona, Natur og Ungdom, SV og Sp mener statsminister Bondevik og olje- og energiminister Einar Steensnæs bruker alle knep for å få igangsatt utbyggingen.

Det var i går ettermiddag Stortingets energi- og miljøkomité i praksis satte punktum for den omstridte Snøhvit-saken. Regjeringspartiene, Ap og Frp mener hensynet til industrivekst i nord må veie tyngre enn formidable klimagass-utslipp. Derfor går de inn for at Statoil skal få starte gassproduksjon på Snøhvitfeltet utenfor Hammerfest, selv om det betyr at selskapet også må bygge et middels stort gasskraftverk på fastlandet.

Formaliteter

Det ligger i kortene at Statoil må ha utslippstillatelse fra Statens forurensningstilsyn, og konsesjon fra Norges Vassdrags- og Elektrisitetsvesen, men det regner både regjeringen og stortingsflertallet som rene formaliteter.

De tror heller ikke at Bellonas klage til EFTA-domstolen, om forskjellsbehandling gjennom gunstigere skattebetingelser for Statoil, vil føre fram. Stortingsrepresentant og saksordfører Leif Frode Onarheim (H) er så sikker på at det blir utbygging at han allerede i går ettermiddag sa følgende:

- Dette er en gledens dag for Nord-Norge.

OPPRØRT: Bellona-leder Frederic Hauge var ikke nådig i sin kritikk etter at flertallet i energi- og miljøkomiteen sa ja til Snøhvit-utbyggingen i går. Her fra stortingets vandrehall i går. Til høyre for Hauge står SVs stortingsrepresentanter Hallgeir Langeland og Ingvild Vaggen Malvik.