Klimabombe i nord

Snøhvitprosjektet utenfor Hammerfest blir den reneste klimabombe. Statoils utredninger for gasseventyret i nord avslører at det vil bli sluppet ut gigantiske 860 000 tonn CO{-2} per år når produksjonen kommer i gang om fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Utredningen offentliggjøres en av dagene. Miljøbevegelsen reagerer med forskrekkelse.

- CO{-2}-utslippene er gigantiske og uakseptable, sier lederen av Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson.

- Vårt spørsmål er om staten har tenkt å bruke forurensningsloven når de gir tillatelse til slike utslipp. Dette tilsvarer CO{-2}-utslipp fra et middels stort gasskraftverk, sier Frederic Hauge i Bellona.

«Stygt prosjekt»

Utredningen viser at utslippene fra Snøhvitfeltet blir nesten like høye som fra et av Naturkrafts planlagte gasskraftverk på Vestlandet, eller som fra 200000 privatbiler. - Utslippene kommer i tillegg til forurensingen når gassen skal gjøres om til kraft, eller til varme i kjøperlandene, sier Boasson.

- Snøhvit er det styggeste prosjektet hittil i norsk olje- og gasshistorie. Vi vil sette alle krefter inn for å hindre at det sårbare og verdifulle Barentshavet åpnes for oljeindustrien, sier Boasson.

Oljevern

- Statoil har bare utredet effekter av en eventuell utblåsing av gass fra Snøhvit. Det er uforsvarlig og oppsiktsvekkende at Statoil ikke har forsøkt å vurdere konsekvensene av oljeforurensing fra Snøhvit, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer