Klimabombe i nord

Snøhvitprosjektet utenfor Hammerfest blir den reneste klimabombe. Statoils utredninger for gasseventyret i nord avslører at det vil bli sluppet ut gigantiske 860 000 tonn CO{-2} per år når produksjonen kommer i gang om fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utredningen offentliggjøres en av dagene. Miljøbevegelsen reagerer med forskrekkelse.

- CO{-2}-utslippene er gigantiske og uakseptable, sier lederen av Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson.

- Vårt spørsmål er om staten har tenkt å bruke forurensningsloven når de gir tillatelse til slike utslipp. Dette tilsvarer CO{-2}-utslipp fra et middels stort gasskraftverk, sier Frederic Hauge i Bellona.

«Stygt prosjekt»

Utredningen viser at utslippene fra Snøhvitfeltet blir nesten like høye som fra et av Naturkrafts planlagte gasskraftverk på Vestlandet, eller som fra 200000 privatbiler. - Utslippene kommer i tillegg til forurensingen når gassen skal gjøres om til kraft, eller til varme i kjøperlandene, sier Boasson.

- Snøhvit er det styggeste prosjektet hittil i norsk olje- og gasshistorie. Vi vil sette alle krefter inn for å hindre at det sårbare og verdifulle Barentshavet åpnes for oljeindustrien, sier Boasson.

Oljevern

- Statoil har bare utredet effekter av en eventuell utblåsing av gass fra Snøhvit. Det er uforsvarlig og oppsiktsvekkende at Statoil ikke har forsøkt å vurdere konsekvensene av oljeforurensing fra Snøhvit, sier hun.

Statoil vil at saken behandles i ekspressfart, og ønsker den avgjort i Stortinget før jul i år.

- Natur og Ungdom krever at myndighetene setter i gang konsekvensutredninger

for helårsvirksomhet i området. Stortinget kan ikke behandle utbyggingen før det finnes en uhildet gjennomgang av konsekvensene, sier leder Elin Lerum Boasson.