Klimadebatt omsider?

Kanskje vi vil få klimautfordringene inn i valgkampen denne siste uka før valget, skriver Erling Ramnefjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har Østfoldbanen som nærmeste nabo mot Bunnefjorden. Togene er hørbare når de passerer. Derfor er ikke jeg blant dem som ergrer seg mest over innstilte togavganger, hva enten de skyldes feil på signalanlegg, sporvekslere som svikter, kjøreledninger som har falt ned, eller akutt mangel på togførere, som er den siste forklaringen på de stadig tilbakevendende kalamiteter som hjemsøker togtrafikken på Østlandet. Ifølge VG har over 3000 av NSBs persontog vært innstilt hittil i år. Slik sett er ikke jernbanen den dårligste naboen man kan ha.

I tillegg til at togene går sjelden, er skinnegangen en garanti mot at jeg får gjenboere som tar bort noe av utsikten. Fra terrassen i skråningen løfter jeg hvitvinsglasset mot fjorden og solnedgangen og utbringer et leve for Østfoldbanen. Og for de jernbaneansatte, stakkar. Konduktører og lokførere blir stadig oftere skjelt ut og hetset av sinte passasjerer. Ja, togansatte er til og med blitt utsatt for vold på Østfoldbanen som må ha bistand av vektere på de seine helgetogene.

I et valgkampperspektiv er tilstanden hos min skinnegående nabo en av mange mistrøstige illustrasjoner av hvor lang avstanden er mellom vårens klimavekkelse og praktisk politisk handling. Selvsagt vil det ta tid å gjennomføre endringer i våre holdninger og vår atferd for å redusere klimautslippene så det monner. Men man skulle jo tro at det ville være mulig å stoppe fortsatt forfall og forringelse på de områdene som det er bred politisk enighet om å styrke, som f.eks. jernbanen, bl.a. fordi det er god klimapolitikk. I sommer var det til og med tilløp til en framtidsoptimistisk debatt om å investere i høyhastighetstog. Men etter at politikerne kom tilbake fra ferie, har vi ikke hørt et ord mer om det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer