Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimadebattens far: - Paris-avtalen er svindel med verdiløse ord

Ber ett tiltak som hjelper, mener James E. Hansen.

 - VERDILØST:  Professor og tidligere NASA-forskningssjef James E. Hansen er ikke nådig i sin vurdering av Paris-avtalen - her i Oslo i forbindelse med et møte om oljeleting i Arktis. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
- VERDILØST: Professor og tidligere NASA-forskningssjef James E. Hansen er ikke nådig i sin vurdering av Paris-avtalen - her i Oslo i forbindelse med et møte om oljeleting i Arktis. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere NASA-forskningssjef James E.  Hansen (74) har status som «klimadebattens far».

Med drivhusgasser som spesialfelt la han allerede i 1988 fram forskningsresultater for den amerikanske kongressen, som har vært helt sentrale i klimadebatten fram til bejublede Paris-avtalen lørdag kveld.

Men professoren fra Midtvesten er ikke med i heiagjengen, snarere tvert i mot.

- Dette er svindel, verdiløse ord uten en handlingsplan, kommenterer Hansen krast overfor The Guardian.

Han kaller det «bullshit» å «prøve å gjøre det litt bedre hvert femte år» mot målet om et øvre tak på to grader global oppvarming.

Forklaringen er like enkel som konklusjonen:

- Så lenge fossilt brensel ser ut til å være det billigste der ute, er det olje og gass som vil bli brukt, sier professoren til den britiske avisa.

Bare skatt hjelper
Han mener avtalen er meningsløst uforpliktende så lenge utslipp av klimagasser ikke blir beskattet over hele kloden.

Han hevder at det bare er knallhard beskatning av CO2 og andre klimagass-utslipp som kan stoppe klimaendringene raskt nok til at det monner.

Den tidligere NASA-forskeren presenterte selv sin oppskrift i flere fora under Paris-konferansen.

• 15 dollar (130 kroner) pr. tonn CO2 fra det første året i en forpliktende avtrale - så 10 dollar økning hvert eneste år.

- Skatter og avgifter er det eneste som skremmer, mener James E. Hansen, som nå er tilknyttet en gruppe forskere og klima-lobbyister ved Columbia University i New York.

Fem meter høyere hav
Seinest i juli i år la Hansen og 16 forskerkolleger fram beregninger som viser at issmelting og havstigning kan få enda verre konsekvenser enn tidligere beregnet selv med de klimamålene som ble vedtatt av nesten alle verdens land i Paris i helgen - uten noen konkret handlingsplan etter den amerikanske klimaguruens vurdering.

Med utgangspunkt i det som skjer med isen på Grønland, advarer Hansen og han kolleger om at havet kan stige opptil fem meter  innen år 2100.

 SOFIEPRIS:  Klimaforsker James  E. Hansen blir tildelt Sofieprisen 2010 i Oslo av Birk Eidsvik og Martine Malmo Knutsen. Foto: Gorm Kallestad,  NTB Scanpix.
SOFIEPRIS: Klimaforsker James E. Hansen blir tildelt Sofieprisen 2010 i Oslo av Birk Eidsvik og Martine Malmo Knutsen. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix. Vis mer

I så fall vil verdensmetropoler som London, New York, Miami og Shanghai komme i alvorlig trøbbel.

1,5 - 2,0 grader
Landene på toppmøtet har satt som mål at den globale oppvarmingen skal begrenses til mellom 1,5 og 2 grader over førindustrielt nivå.

Utslippene av klimagasser skal ifølge avtalen nå toppen «så snart som mulig» og deretter synke raskt inntil det nås balanse mellom utslipp og opptak av klimagasser i siste halvdel av århundret.

Samtidig loves det minst 100 milliarder dollar i året til finansiering av klimatiltak i utviklingsland etter 2020.En viktig del av avtalen er frivillige nasjonale utslippsmål som de aller fleste land i verden har overlevert til FN.

Nå er landene enige om at målene gradvis bør skjerpes — noe som må til hvis de skal kunne regne med å nå temperaturmålene i avtalen, skriver NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media