Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimaendringene dreper pingviner

Fire pingvin-arter i Antarktis er dramatisk redusert i de siste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BALI/(Dagbladet): I en WWF-rapport som ble offentliggjort på Bali i formiddag indonesisk tid, går det fram at smelting av hav-is, mindre krill og fisk samt endrede nedbørsforhold har rammet fire pingvin-arter hardt.

Selveste kongen av Antarktis, keiserpingvinen, er en av artene som er i fare. I løpet av de siste 50 åra er antallet dyr redusert med omlag 50 prosent. Årsaken er varmere vinter-temperaturer, tynnere sjø-is og kraftigere stormer. Dette forstyrrer hekkeperioden for keiserpingvinen. I en årrekke har pingvinene opplevd at store flak av sjøisen har revet seg løs, med den følge at egg og kyllinger er sendt ut på en dødelig havseilas.

Adélie-pingviner
På den nordvestlige kyststrekningen av Antarktis, hvor den globale oppvarmingen har rammet hardest, går antallet Adélie-pingviner dramatisk ned, slår WWF fast i sin rapport. Arten har opplevd en tilbakegang på over 65 prosent i de siste 25 åra.

Også Adélie-pingviner rammes av mindre og tynnere sjøis, men en annen årsak til tilbakegangen kan være at andre pingvinarter, som Gentoo-pingviner og Chinstrap-pingviner, har invadert regionen. Disse to artene trives best i varmere strøk.

At de nå har slått seg til på den nordvestlige kyststrekningen av Antarktis, er et bevis i seg selv på en dramatisk temeraturøkning i området. Høyere gjennomsnittstemperatur påvirker nedbørsforholdene. Der det før var kaldt og snøfritt, kommer det nå snø. Dette påvirker Adélie-pingvinenes hekkesesong.

Mindre krill og fisk
Chintrap-pingvinen, liker seg best der det er lite is. Arten lever helt nord i Antarktis og på øyene Shetland, Orkenøyene og Sandwich. De hekker på snø- og isfritt underlag. Endringer i deres naturlige hekkeforhold har ført til en reduksjon på mellom 30 og 60 prosent i de siste åra. Hovedårsaken sies å være nedgangen i krill- og fiskebestander i området.

Klimaendringene har ført til høyere sjøtemperaturer, som igjen betyr mindre is. Dermed rokkes den økologiske balansen i havet. Blant annet fører det til at arter i havet flytter fordi det er for varmt. Mindre is betyr også at fiskere kan ta seg inn til områder som før var stengt. Dermed blir det mindre mat igjen til pingvinene.

Gentoo-pingvinene er også i faresonen. Også denne arten er avhengig av fisk og krill for å overleve, og klimaendringene - samt overfiske - har ført til at arten er truet.

RAMMER PINGVINER: 
Temperaturøkningen i Antarktis går fem ganger raskere enn økningen av den globale gjennomsnittstemperaturen. Foto: SCANPIX
RAMMER PINGVINER: Temperaturøkningen i Antarktis går fem ganger raskere enn økningen av den globale gjennomsnittstemperaturen. Foto: SCANPIX Vis mer

Varmere og varmere
Temperaturøkningen i Antarktis går fem ganger raskere enn økningen av den globale gjennomsnittstemperaturen. Det blir varmere både på land og i sjøen - helt ned til 3.000 meters dyp.

Isen i Antarktis er den største jokeren i prognosene om fremtidens havnivå. Dersom deler av det enorme isdekket i Antarktis blir påvirket av høyere temperaturer, kan det føre til havnivåstigning.

- Nå later det til at Sydpolens ikoner - pingvinene - står foran en tøff kamp for å overleve. Klimaendringene rammer området meget hardt, sa WWFs Anna Raynolds på en pressekonferanse på Bali tidligere i dag.

Arealene av sjø-is rundt Vest-Antarktis er redusert med 40 prosent de siste 26 åra. Dette har ført til lavere produksjon av krill.

Klimaendringene dreper pingviner
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling