Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Global oppvarming:

Klimaendringene endrer havskilpaddenes kjønn

Suppeskilpaddene er avgjørende for et velfungerende økosystem, men global oppvarming truer arten.

UTRYDNINGSTRUET: Suppeskilpaddenes kjønn avgjøres av utetemperaturen når de klekkes. Klimaendringene har ført til at det er en overvekt av kvinnelige skilpadder. Foto: Sonny Tumbelaka
UTRYDNINGSTRUET: Suppeskilpaddenes kjønn avgjøres av utetemperaturen når de klekkes. Klimaendringene har ført til at det er en overvekt av kvinnelige skilpadder. Foto: Sonny Tumbelaka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I motsetning til mennesker, utvikler ikke suppeskilpaddene mannlige eller kvinnelige kromosomer. I stedet legger utetemperaturen grunnlaget for hvilke kjønn babyskilpadden får. Det vil si at klimaendringene som fører til en varmere gjennomsnittstemperatur utfordrer suppeskilpaddens fremtid. Det skriver The Washington Post.

Ifølge biologen David Owens kommer klimaendringene til å føre til at det innen få tiår er for få mannlige havskilpadder igjen.

Ifølge biologene klekker mannlige og kvinnelige babysuppeskilpadder til ulike grader. Dersom eggene klekker ved 29,3 grader, blir de født som hanner. Er temperaturen høyere, blir de derimot hunner.

Avgjørende for økosystemet

Studier viser at mer enn 99 prosent av babyskilpadder er kvinner. Over 87 prosent av voksne skilpadder har det samme kjønnet, og for hver mannlige skilpadde i ungdomsårene, finnes det 116 kvinnelige skilpadder.

Selv om suppeskilpaddene ikke trenger like mange kvinner og menn for å reprodusere, innrømmer Rory Telemeco, som er biolog ved California State University, at det er en skummel utvikling.

Havskilpaddene spiller ifølge avisa en avgjørende rolle i økosystemet. De beiter nemlig sjøgress, og er med på å holde plantene sunne.

- De holder planter plassert i områder som er uberørt av mennesker friske, skriver Marinbiolog Michael Jensen i en forskningsrapport på feltet.

Usikkert hvorfor

Forskere oppdaget ikke skilpaddens indre termometer før i 2016. Samtidig avdekket de at ikke alle typer skilpadder regulerer kjønnet på samme måte.

Hvorfor kjønn for noen er koblet til temperatur er usikkert, men noen biologer har satt opp en hypotese:

Skilpadder som utvikler seg i kaldere strøk blir større, og det kan være en fordel for arten dersom de største er menn.

- Kan dø ut

Skilpaddens levetid er estimert til mellom 60 til 70 år, og selv om det for øyeblikket lever mange mannlige skilpadder i havet, kan de med tiden forsvinne.

- Skilpaddene vil leve i flere tiår til, men vil etter hvert dø ut, og jeg spår at populasjonen nord i Det store barriererevet vil få nedsatt fertilitet, som igjen vil føre til mindre reproduksjon, sier Owens.

Den gode nyheten er likevel at vi fremdeles har tid til å endre trenden hvis vi jobber hardt nok for å bremse den den globale oppvarmingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!