- Klimaendringene er på vei

Klimaendringer kommer, og nesten alle mennesker på jorda vil rammes. Det er sjokkmeldingen fra FNs klimapanel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går la Robert Foster, leder for FNs klimapanel, fram sine dystre prognoser. Verdens fremste klimaforskere er enige om at klimaendringene er uunngåelige, og at de ikke bare har naturlige årsaker, skriver Bergens Tidende.

Fattige rammes hardest

Ifølge klimaforskerne vil endringene i klimaet berøre nær sagt alle mennesker på ett eller annet vis, men at de vil ramme fattige land hardest.

- De fleste mennesker vil bli negativt berørt, særlig de fattige i utviklingslandene.

Det er spesielt tilgangen på vann, mat og helsetilbud som vil ramme verdens fattige, og det advares om flyktningestrømmer på flere titalls millioner mennesker.

Studier peker på at India vil bli et av de hardest rammede landene. Spesielt er det uttørking av kornavlinger som vil gi problemer. Også et titalls andre utviklingsland kan oppleve en dramatisk svikt i kornhøsten innen 80 år, skriver BT.

Kyoto-avtalen

Om en uke møtes ledere fra store deler av verden i Bonn for å se om det er mulig å redde stumpene av Kyoto-avtalen, som vil redusere utslipp av klimagasser. Forskeren i FNs klimapanel uttykker stor skuffelse over at USA avviser avtalen.

- Bevisene foreligger for at den globale klimaendringen er virkelig, at den er alvorlig og at den øker hvert minutt, sier professor Oran Young ved Darthmouth College.

DYSTER FRAMTID: Rapporten fra FNs klimapanel er dyster lesning. I korthet slår den fast at jorda er i ferd med å bli ødelagt.Foto: SCANPIX