Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimaendringene kan føre til 100 millioner flere fattige innen 15 år

Ny rapport fra Verdensbanken.

UTSATT: Bangladesh i Sørøst-Asia er et av landene som blir hardest rammet av klimaendringer. Økonomien i regionen vil også lide massivt under global oppvarming, ifølge en ny rapport fra Verdensbanken. Foto: Zuma Press / NTB scanpix
UTSATT: Bangladesh i Sørøst-Asia er et av landene som blir hardest rammet av klimaendringer. Økonomien i regionen vil også lide massivt under global oppvarming, ifølge en ny rapport fra Verdensbanken. Foto: Zuma Press / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny rapport fra Verdensbanken tegnes et dystert bilde av hvordan klimaendringene vil påvirke framtida for økonomien til en stor del av klodens befolkning.

Banken konkluderer med at klimaendringene i verste fall kan føre ytterligere 100 millioner mennesker inn i fattigdom, med mindre verdenssamfunnet tar drastiske grep.

Fattige rammes hardest I rapporten «Shock Waves - Managing The Impacts of Climate Change on Poverty» har undersøkerne tatt for seg hvordan klimaendringene rammer forskjellige områder, og spesielt hvilke effekter det kan ha på produksjonen i disse områdene.

Rapporten slår fast at de er de fattigste områdene i verden, Afrika sør for Sahara og Sørøst-Asia, som vil bli hardest rammet av klimaendringer.

Med hyppigere forekomster av ekstremvær som flom og tørke, frykter Verdensbanken at store jordbruksområdet kan blir ubrukelige og dermed føre ytterligere 100 millioner mennesker tilbake i fattigdom. I tillegg til ekstremvær og naturkatastrofer, kan også langvarige værfenomener være utslagsgivende for økonomien til mennesker i de hardest rammede områdene.

Verdensbanken anslår at fem prosent av dyrkbar mark kan forsvinne innen 2030, og hele 30 prosent innen 2080. Dette vil igjen føre til lavere inntekter, svakere matsikkerhet, ernæringsproblemer, eksportinntjening og høyere matpriser.

I tillegg mener analytikerne at en gjennomsnittlig global temperaturøkning på 2-3 grader, kan føre til at antall personer som risikerer å få malaria stiger med fem prosent. Antall mennesker med risiko for diaré kan øke med ti prosent, blant annet på grunn av mindre tilgang på vann vil ha en innvirkning på kvalitet og hygiene.

Verdensbanken mener endringene kan føre til 48 000 flere årlige dødsfall blant barn under 15 år som følge av diaré.

Resultatene gjenspeiles også i en rapport fram av Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) i sommer. Den viste flere mennesker flyktet fra naturkatastrofer enn fra krig og konflikt i 2014. 19,3 millioner mennesker ble drevet på flukt av naturkatastrofer mot 15,6 millioner av krig og konflikt.

Ikke for seint India er landet som trolig vil rammes hardest. I rapporten anslår Verdensbanken at så mange som 45 millioner indere kan blir tvunget ut i fattigdom som følge av global oppvarming.

På kort sikt mener forfatterne av rapporten at programmer for å bekjempe fattigdom, bedre beredskapen rundt naturkatastrofer samt matsikkerhetsprogrammer som kan hindre at jordbruksområder blir permanent skadd av hendelser.

De påpeker samtidig at den eneste løsning på lang sikt er å senke klimagassutslipp.

Samtidig med den urovekkende rapporten, slipper FNs meteorologiske organisasjon (WMO) i dag en rapport som viser at nivået av klimagasser i atmosfæren i går nådde rekordhøye nivåer.

- Hvert år melder vi om nye rekorder i konsentrasjon av klimagasser i atmosfæren. Hvert år sier vi at tiden løper fra oss. Vi må handle nå for å kutte utslippene av drivhusgasser hvis vi skal ha noen som helst sjanse til å få temperaturøkningen under kontroll, sier WMO-sjef Michel Jarraud, ifølge NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media