Klimaendringene kan være verre enn fryktet

Nobelprisvinnerne sier de har undervurdert alvoret.

LANGT MER ALVORLIG: Flere av medlemmene i FNs klimapanel roper varsko og mener selv deres egne grimme klimaspådommer er undervurderte. Er er 
Fredsprisvinnerne Al Gore (t.v.) og  lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri sammen, under pressekonferansen i Nobel-instituttet for to år siden. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
LANGT MER ALVORLIG: Flere av medlemmene i FNs klimapanel roper varsko og mener selv deres egne grimme klimaspådommer er undervurderte. Er er Fredsprisvinnerne Al Gore (t.v.) og lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri sammen, under pressekonferansen i Nobel-instituttet for to år siden. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere medlemmer av FN-panelet for klimaendringer som vant nobelprisen sammen med Al Gore i 2007, sier at panelet undervurderte hvor alvorlig klimaendringene blir i de neste 100 årene.

FN-panelet offentliggjorde for vel ett år siden en rapport som advarte om stigende havnivå, utvidelse av ørkener, mer intense stormer og utryddelse av mange plante- og dyrearter.

Men nye undersøkelser viser at utslippene av drivhusgasser har økt med 3,5 prosent i året fra 2000 til 2007, langt mer enn panelet regnet med, og over tre ganger så fort som på 90-tallet, da de økte med 0,9 prosent i året, sier Chris Field, som samordnet den tidligere rapporten.

- Uten at noe gjøres, vil klimaendringene bli større og det blir vanskeligere å håndtere dem enn vi trodde, sier Field.

Kina og India

Han sier at grunnen til den kraftige økningen ser ut til å være at store u-land som Kina og India har stått for en voldsom økning i energiproduksjon, basert på kull.

Dessuten bidrar det at økende temperatur kan føre til at tundraen smelter raskere enn ventet og at tropisk regnskog lettere antennes, noe som vil bidra til å slippe ut milliarder av tonn av CO2 som har vært lagret i tusener av år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer