- Klimaendringene skjer stadig raskere

Ny FN-rapport i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsekvensene av klimaendringene er allerede synlige. Endringene kommer til å skje stadig raskere dette århundret og kan være uopprettelige, heter det i FNs klimapanels (IPCC) endelige rapport.

Rapporten ble offentliggjort i Valencia lørdag etter seks dager med til tider anstrengte diskusjoner i klimapanelet IPCC. 

Se pressekonferansen direkte her.

Innholdet i den vedtatte rapporten skal danne grunnlaget, og være en guide, for de politiske delegatene som neste måned samles i Indonesia for å diskutere en etterfølger til Kyoto-avtalen.

Et gjennombrudd

IPCC har med lørdagens rapport beredt grunnen for et virkelig gjennombrudd i forhandlingene på Bali, mener FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Vi kan ikke tillate å dra fra Bali uten et slikt gjennombrudd, sier Ban.

Trusselen klimaendringene utgjør, er den vesentligste utfordringen vi står overfor i vår tid, fremholder generalsekretæren.

TØRRLAGT: Denne mannen tar seg en spasertur på et tørrlagt reservoar i Spania. Foto: AP
TØRRLAGT: Denne mannen tar seg en spasertur på et tørrlagt reservoar i Spania. Foto: AP Vis mer

- Delegatene har vedtatt hele rapporten, som består av en kortere syntese og en lengre versjon, sier den sveitsiske delegaten Jose Romero, som har vært med på å føre rapporten i pennen.

Rapporten fra fredsprisvinneren IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) inneholder en omfattende gjennomgang av bevisene for den globale oppvarming og konsekvensene av den.

– Funnene er dramatiske og viser at debatten må løftes opp på et helt annet nivå, sier Bellona-leder Frederic Hauge, som mener at den rike verden nå må kutte sine utslipp enda mer enn tidligere antatt.

Isbreer er på vei tilbake, det er mindre snø i fjellområder, tynnere is i Arktis om sommeren og permafrosten tiner, og dette viser at klimaendringene allerede skjer, heter det i rapporten.

Sterkt dokument

– Dette er det sterkeste dokumentet IPCC har vedtatt, mener Hans Verlome i WWF.

– De overveldende bevisene for klimaendringer er der. Nå er det opp til politikerne å ta grep. Alle land vil bli rammet, fremholder han.

USAs delegasjon i Valencia mener det ikke finnes en klar, vitenskapelig definisjon på farene klimaendringene utgjør, men sier umiddelbar handling trengs for å stagge endringene.

– Den vitenskapelige definisjonen på dette mangler, så vi opererer igjen ut fra den brede enigheten det er blant verdenslederne om at det trengs umiddelbar handling, sier Jim Connaughton, som er miljørådgiver i Det hvite hus.

(NTB)

<B>TØFF FRAMTID</B>: Temperaturen stiger verden over. Det truer isbjørnene.