SYNKER I HAVET: Tuvalus lille befolkning på 11,500 mennesker er truet av global oppvarming.                                     Foto: SCANPIX/AFP
SYNKER I HAVET: Tuvalus lille befolkning på 11,500 mennesker er truet av global oppvarming. Foto: SCANPIX/AFPVis mer

- Klimaendringer er massedrap

Tuvalu synker. - Folkemord, mener prest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øystaten Tuvalu synker i havet hvis den globale oppvarmingen får vannet til å stige. - Folkemord, mener presten Tafue M. Lusama.

- Jeg legger skylden på verdenssamfunnet. Hvis de ikke er villige til å samarbeide og lage en god klimaavtale, så godkjenner de et folkemord på Tuvalu, sier Lusama.

Han forteller at innbyggerne i det vesle samfunnet i Stillehavet allerede har fått det mye vanskeligere som følge av at klimaet er i ferd med å forandre seg.

Grunnvannet som gjorde det mulig å drive jordbruk, er blitt forurenset av havvann. Stormene kommer hyppigere, og årstidene er ikke lenger mulig å skille fra hverandre.

Dette er likevel små problemer sammenlignet med hva som vil skje hvis økningen i havnivået skyter fart. Bare et par centimeters stigning vil føre til oversvømmelse av de lavtliggende øyene, ifølge Lusama. Forskerne i FNs klimapanel spår at havet vil stige atskillig mer enn det i løpet av de neste 100 årene.

Lusama, som jobber for Kirkenes Verdensråd på Tuvalu, mener rike land er i ferd med å løpe fra sitt ansvar for å bekjempe den globale oppvarmingen.

- Jeg hadde store forhåpninger etter klimakonferansen på Bali i fjor, sier presten, som mener prosessen fram mot en ny klimaavtale er blitt bremset kraftig det siste året.

(NTB)