- Klimaendringer er massedrap

Tuvalu synker. - Folkemord, mener prest.

SYNKER I HAVET: Tuvalus lille befolkning på 11,500 mennesker er truet av global oppvarming.                                     Foto: SCANPIX/AFP
SYNKER I HAVET: Tuvalus lille befolkning på 11,500 mennesker er truet av global oppvarming. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Øystaten Tuvalu synker i havet hvis den globale oppvarmingen får vannet til å stige. - Folkemord, mener presten Tafue M. Lusama.

- Jeg legger skylden på verdenssamfunnet. Hvis de ikke er villige til å samarbeide og lage en god klimaavtale, så godkjenner de et folkemord på Tuvalu, sier Lusama.

Han forteller at innbyggerne i det vesle samfunnet i Stillehavet allerede har fått det mye vanskeligere som følge av at klimaet er i ferd med å forandre seg.

Grunnvannet som gjorde det mulig å drive jordbruk, er blitt forurenset av havvann. Stormene kommer hyppigere, og årstidene er ikke lenger mulig å skille fra hverandre.

Dette er likevel små problemer sammenlignet med hva som vil skje hvis økningen i havnivået skyter fart. Bare et par centimeters stigning vil føre til oversvømmelse av de lavtliggende øyene, ifølge Lusama. Forskerne i FNs klimapanel spår at havet vil stige atskillig mer enn det i løpet av de neste 100 årene.

Lusama, som jobber for Kirkenes Verdensråd på Tuvalu, mener rike land er i ferd med å løpe fra sitt ansvar for å bekjempe den globale oppvarmingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer