<strong>ENDRES:</strong> Gjennomsnittstemperaturen på Jorda øker. Det kan gi kraftoverskudd og billigere strøm i Norge, hevder en ny rapport fra Institutt for energiteknikk (IFE). Dette bildet av en jordoppgang ble tatt av Apollo 11-astronautene, de første til å sette fot på månen. Foto: NASA/SCANPIX
ENDRES: Gjennomsnittstemperaturen på Jorda øker. Det kan gi kraftoverskudd og billigere strøm i Norge, hevder en ny rapport fra Institutt for energiteknikk (IFE). Dette bildet av en jordoppgang ble tatt av Apollo 11-astronautene, de første til å sette fot på månen. Foto: NASA/SCANPIX Vis mer

- Klimaendringer gir billigere strøm

Norge får stort kraftoverskudd, ifølge en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Global oppvarming gjør at Norge får stort kraftoverskudd og billigere strøm fram mot 2050, ifølge en rapport fra Institutt for energiteknikk (IFE).

Sammenhengen er enkel. Stigende temperatur gir redusert behov for oppvarming av bygninger. Klimaendringer som følge av CO2-utslipp innebærer dessuten mer nedbør, noe som kan gi økt vannkraftproduksjon, viser rapporten fra IFE.

Til sammen gir dette kraftoverskudd som enten kan eksporteres eller brukes i for eksempel kraftkrevende industri, skriver Aftenposten.

Økt produksjon av kraft og redusert etterspørsel betyr dessuten også at husstander kan få lavere strømregninger i framtiden.

IFE har analysert virkningene av klimaendringer på det norske energisystemet fram mot 2050, sammen med Meteorologisk institutt, NVE og Fysisk institutt på Universitetet i Oslo.

Prosjektleder Pernille Seljom ved IFE tror at vindkraft, tidevannskraft og bølgekraft vil bli utkonkurrert som følge av kraftoverskudd og lavere priser på vannkraft.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer