Orkanen Ian

Klimaendringer gir uværet «monstrøs styrke»

Delvis oppvarmet av klimaendringer er orkanen Ian i ferd med å vokse seg skremmende stor på sin ferd mot Florida.

BYGGER SEG OPP: Orkanen Ian har vokst kraftig i styrke på vei mot Florida. Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration via AP
BYGGER SEG OPP: Orkanen Ian har vokst kraftig i styrke på vei mot Florida. Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Orkanen Ian er raskt i ferd med å bygge seg opp til en monstrøs styrke, skriver nyhetsbyrået AP.

Det skjer blant annet fordi uværet forflytter seg over hav som er varmet opp av klimaendringer, ifølge forskere. Det har også skjedd med 30 andre tropiske stormer i Atlanterhavet siden 2017. Alle er blitt langt sterkere på mindre enn en dag, som følge av dette fenomenet.

Turbolading av uvær vil trolig bli enda mer vanlig ettersom verden blir varmere, advarer forskere, ifølge nyhetsbyrået.

Frykter voldsom flom

Ian er blitt 67 prosent sterkere på mindre enn 22 timer fra mandag til tirsdag. Den ligger nå an til å bli en kategori 4 orkan. Det kan bety marerittliknende flommer i sørvest i Florida rundt Tampa, ifølge prognosene.

Den dramatiske styrkingen av uværet skjedde mens det beveget seg over havet i Karibia, som er om lag én grad varmere enn normalt - hovedsakelig som følge av klimaendringer.

- Det varme vannet er rakettdrivstoff for uværet, sier orkanforsker Phil Klotzbach ved Colorado State University til AP.

Klimaforandringene har også en annen konsekvens. Oppbyggingen av utslipp fra fossile energikilder gjør at uvær beveger seg saktere og fører med seg mer nedbør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.