Klimaendringer skader bygninger på Svalbard

Unormalt høy middeltemperatur har ført til ødeleggelser på flere bygg på Svalbard, og regjeringen har fått sin første klimaregning. 

KLIMAREGNING: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener utgiftene med å sette inn tiltak blir små̊, mot de kostnadene et endret klima kan påføre oss. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
KLIMAREGNING: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener utgiftene med å sette inn tiltak blir små̊, mot de kostnadene et endret klima kan påføre oss. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Servicebygget i Ny-Ålesund har fått kraftige sprekker, og både gulv og vegger er ødelagt. Permafrosten under bygget smelter og fundamenteringen må gjøres på nytt, skriver Klassekampen. Også inngangen til frøhvelvet i Longyearbyen har fått skader, mens sysselmannsgården, bergmesterboligen og hotellet Funken Lodge allerede har fått nytt fundament, skriver avisen.

I regjeringens reviderte budsjett har de satt av 148 millioner kroner ekstra til boligbygging og infrastruktur på Svalbard. Regjeringen foreslår å bruke 25 millioner kroner for å reparere Servicebygget.

– Klimaendringene vil føre til økte utgifter i årene som kommer. Skadene vi nå̊ skal reparere, er tidlige eksempler på utfordringer som vil komme, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til avisen.

De siste 90 månedene har Svalbard hatt en middeltemperatur som er over normalen, og Elvestuen understreker at det haster med å få på plass internasjonale avtaler for å nå togradersmålet:

– Om vi ikke lykkes med klimapolitikken, vil vi få̊ enorme kostnader som følge av smelting, og andre negative effekter av oppvarming.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer