Denali Nasjonalpark:

Klimaendringer truer vakker naturperle

Farer under overflaten truer Alaskas verdenskjente nasjonalpark. Nå slår forskere alarm.

USTABILT: Nylig har geologer oppdaget at veien i Denali Nasjonalpark bærer preg av farlig endring. Foto: Reuters / Yereth Rosen
USTABILT: Nylig har geologer oppdaget at veien i Denali Nasjonalpark bærer preg av farlig endring. Foto: Reuters / Yereth Rosen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med sitt uberørte parklandskap og praktfulle dyreliv, lokker Denali Nasjonalpark til seg gjester fra hele verden. Tusenvis av turister besøker parken hvert eneste år, i håp om å få se ulver og grizzlybjørner på nært hold.

Nasjonalparken ligger i delstaten Alaska i USA, og er hjemstedet til Nord-Amerikas høyeste fjelltopp Denali, med sine 6194 meter over havet. Fjellet, som fikk navnet Mount McKinley i 1896, ble i 2015 omdøpt til Denali etter ordre fra tidligere president Barack Obama.

En ting skiller denne nasjonalparken fra andre liknende parker. Det finnes nemlig bare en vei inn og ut parken.

Nå trues den eneste veien av en fare under overflata.

Stengte deler av veien

Denali Park Road, eller «parkveien» som den ofte blir kalt, strekker seg over 148 kilometer fra øst til vest. Veien slynger seg gjennom en rekke fjelloverganger og stopper i et gammelt gruvesamfunn på sitt vestligste punkt.

Halvveis langs ruten, nærme bratte klipper i området «Polychrome Pass», skal forskere nylig ha oppdaget en steinete isbre under overflata, ifølge The Washington Post.

Nå slår de alarm.

HOVEDÅRSAKEN: Utvalgsleder Inge Ryan sier bekkeerosjon er hovedårsak til Gjerdrum-skredet i desember 2020. Video: Regjeringen. Vis mer

På grunn av endringer i isbreens temperatur beveger den seg nå i ekstremt raskt tempo. Noe som fører til en skremmende utvikling for stabiliteten i underlaget til den eneste veien i parken.

En mulig rasfare setter adgangen til noen av parkens viktigste attraksjoner i fare.

Turistsesongen i sommer ble avsluttet tidlig etter at parkens forvaltere valgte å stengte ned deler av veien i august. Denne uka kunngjorde de at nedstengningen fortsetter ut sommeren 2022.

VEIEN SKLIR UT: Bildet ble tatt 16. september 2021 fra østsiden av et stort skred nærme Pretty Rocks. Foto: NPS
VEIEN SKLIR UT: Bildet ble tatt 16. september 2021 fra østsiden av et stort skred nærme Pretty Rocks. Foto: NPS Vis mer

Kostbar løsning

Helt siden 1960-tallet skal ulike skred ha påvirket området i parken, noe som har krevd mye vedlikehold av veien.

Men ifølge Anchorage Daily News sier nasjonalparken at klimaendringene nå fører til større utfordringer.

På grunn av akselerasjonsnivået til underlaget, forventer National Park Service at «skredbevegelser i vinter vil overstige parkens evne til å restaurere eller vedlikeholde veibanen for å trygt tillate busstrafikk».

Temperatur- og nedbørsøkninger vil trolig fortsette, og frekvensen kan forverres de neste tiåra, heter det i en uttalelse fra parken.

Myndighetene jobber på spreng med å få på plass ei bru over det utsatte skredområdet, som skal gjøre det trygt for turister å besøke hele parken igjen.

Planen med brubygging er anslått å koste rundt 53 millioner dollar, tilsvarende 450 millioner norske kroner.

Den langsiktige løsningen er opprinnelig planlagt for 2023, men deler av parken vil bli åpent for besøkende innen den tid.

- Vi vil fortsatt ha tilgang til flott dyreliv, utsikt over Denali-fjellet, stier i terrenget og fotturer og camping, sier Brooke Merrell, parkens nestleder.

FLOTT LANDSKAP: Med kun en eneste vei inn og ut av parken, er rasfaren kritisk for turismen framover. Foto: AP Photo/Manuel Valdes, File
FLOTT LANDSKAP: Med kun en eneste vei inn og ut av parken, er rasfaren kritisk for turismen framover. Foto: AP Photo/Manuel Valdes, File Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer