Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimaet blir hardere, våtere og kraftigere. Nå sprenges orkanskalaen

Forskere vil ha ny orkan-kategori.

ORKAN: Slik så det ut ved Orient Bay på øya Saint Martin etter Irmas herjinger i september i fjor. Forskere mener at det er på tide å innføre en ny orkan-kategori, kategori seks. Foto: NTB scanpix
ORKAN: Slik så det ut ved Orient Bay på øya Saint Martin etter Irmas herjinger i september i fjor. Forskere mener at det er på tide å innføre en ny orkan-kategori, kategori seks. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saffir-Simpson-skalaen er en skala som brukes til å inndele orkaner i grupper etter deres vindstyrke. Den går fra én til fem, men nå mener klimaforskere at det er på tide at den får et nytt nivå: Kategori seks.

Ifølge forskere blir klimaet hardere, våtere, varmere og kraftigere - både for dyr, men også oss mennesker. En av konsekvensene er flere og kraftigere orkaner.

- Vitenskapelig vil kategori seks være en bedre forklaring på stormer opp til 320 km/t, og det vil være en bedre måte å kommunisere at klimaendringene gjør sterke stormer enda sterkere, sier Michael Mann, klimaforsker ved Penn State University, til The Guardian.

KLIMAENDRING?: National Geographic publiserte en video som viste en isbjørn som slet med sult på grunn av klimaendringer. Nå sår eksperter tvil om klimaendringer faktisk førte til isbjørnens sult. Video: National Geographic. Vis mer

- Fornuftig

Saffir-Simpson-skalaens øverste trinn, kategori fem, måler vind fra 252 km/t og oppover. Ifølge National Hurricane Center vil en orkan i den kategorien ødelegge hus, og trær som faller kan ødelegge strømstolper og isolere områder.

- Siden skalaen brukes både i vitenskapelige sammenhenger, så vel som å vurdere hvor mye skade den vil utgjøre, er det fornuftig å introdusere en kategori seks for å beskrive de kraftige orkanene med vindstyrke opp til 320 km/t som vi har sett både globalt og her på den sørlige halvkule, sier Mann, som bor på New Zealand.

Mann viser til Winston-orkanen som blant annet herjet på stillehavsøya Fiji i februar 2016. Ifølge CNN døde 42 personer i stormen. Orkanen hadde på det meste en styrke på 300 km/t og var en kategori fem-orkan, ifølge NASA.

New Zealands klimaminister James Shaw sier at Winston-orkanen kunne ha vært en kategori seks, dersom den kategorien hadde eksistert.

- Vi kan trenge en kategori seks for framtida, sier Shaw.

Temaet om en kategori seks har også tidligere blitt tatt opp av meteorologer i USA. Weather.com skriver at meteorologene kom fram til i en artikkel på Nature Climate Change i 2015 at det kan bli 14 ganger mer vanlig med kategori seks-orkaner i 2100 enn det er nå. ​

Les også: Slik merker vi klimaendringene

For å forstå alvorlighetsgraden

Chris Brandolino, forsker ved Instituttet for vann - og atmosfærisk forskning på New Zealand, tror at det kan bli krevende å innføre en ny kategori, blant annet fordi meteorologer er opplært i den nåværende skalaen og folk er lært opp til hva den betyr og hvordan de skal forberede seg til de ulike orkankategoriene.

Likevel er han positiv til en innføring av en ny orkan-kategori.

SVAR PÅ SPØRSMÅLET: I et intervju i Dagbladets program «Svar på spørsmålet» uttaler Mdgs Lan Marie Nguyen Berg at klima er viktigere enn integrering. Video: Øistein Monsen / Steinar Suvatne Vis mer

- Kategorier er viktig for publikum og det er lett å forstå og formidle alvorlighetsgraden av en orkan, sier Brandolino til The Guardian og fortsetter:

- Jeg tror at hvis vi seriøst vurderer dette, krever det en helhetlig tilnærming, at vi ser på hele skalaen og ikke bare legger til en kategori. Kanskje burde hele skalaen forbedres for å reflektere tiden vi lever i, sier han.

- Blir kraftigere

Bjørn Samset, klimaforsker ved Cicero, senter for klimaforskning, sier at temaet om å kanskje innføre kategori seks i Saffir-Simpson-skalaen har ligget i kortene en stund, blant annet på grunn av at orkanene de siste årene har blitt kraftigere.

En av årsakene til det, er at jorda har blitt varmere. 2016 var det varmeste året noensinne og forskerne tror at gjennomsnittstemperaturen vil fortsette å stige i mange år framover - med mindre vi reduserer klimagassutslippene.

- Vi forventer at orkanene blir kraftigere. Stormene som kom i fjor, var sterkere enn det man teoretisk kunne forvente, sier Samset til Dagbladet.

Han forklarer at energien i en orkan kommer hovedsakelig fra frigjøring av enorme vannmengder fra kondensnasjon av vanndamp. Siden lufta og havet på jorda blir varmere, blir det flere og sterkere orkaner.

- Lufta blir varmere og havet blir varmere. Vi må derfor justere hvordan man betegner styrken på orkaner. En ny kategori tror jeg er fornuftig, sier han.

Samset støtter ikke bekymringen til Brandolino om at det vil ta tid for å folk å lære seg den eventuelle nye kategorien.

- Sånn som alt, må nye ting læres på en pedagogisk måte. Den eventuelle nye kategorien vil være det lilla lyset på toppen av trafikklyset: Da må man i hvert fall stoppe. Utfordringen med en ny kategori kan imidlertid være at man tenker at kategori fem ikke er farlig, men det tror jeg ikke skal være noe problem, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!