«Klimafølsomheten er lavere en antatt»

- De nye tallene bidrar utvilsomt til å utelukke de mest ekstreme scenarioene.

TOGRADERSMÅLET FNs togradersmål sier at verdens temperaturer ikke skal øke med mer en to grader. Allerede nå ser vi forandringene global oppvarming har bidratt med, i for eksempel isbreer i Antarktis og Grønland. Foto: AFP PHOTO / UNIVERSITY OF WASHINGTON/IAN JOUGHIN
TOGRADERSMÅLET FNs togradersmål sier at verdens temperaturer ikke skal øke med mer en to grader. Allerede nå ser vi forandringene global oppvarming har bidratt med, i for eksempel isbreer i Antarktis og Grønland. Foto: AFP PHOTO / UNIVERSITY OF WASHINGTON/IAN JOUGHINVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en ny studie, ledet av University of Oxford, som CICERO Senter for klimaforskning har deltatt i, er fremdeles den globale temperaturøkningen på stø kurs. Derimot er de mest ekstreme scenarioene fra oppvarming mindre sannsynlig.

- I denne studien finner vi at klimafølsomheten er i nedre del av skalaen av det vi har trodd, og vi finner lite støtte for veldig høy klimafølsomhet, sier forsker Gunnar Myhre ved CICERO Senter for klimaforskning. Studien er et produkt av et bredt internasjonalt samarbeid.

CICERO Senter for klimaforskning ble grunnlagt i 1990, og opprettet av Universitetet i Oslo (UiO). CICERO er en frittstående forskningsstiftelse tilknyttet UiO.

Klimafølsomhet Studien har sett på den globale temperaturen, og energibudsjettet, gjennom de siste ti åra.

Klimafølsomhet - eller klimasensitivitet - er et mål på hvordan endring i konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren påvirker den globale temperaturen.

- Det som definerer klimafølsomheten er temperaturøkning, som resultat av dobling i CO2-verdiene. Dette var anslagsvis to til fire og en halv grad i 2007. Dette er parameterne vi bruker for å si hvor følsom klimaet er for menneskeskapte faktorer, sier Myhre til Dagbladet.

Lav klimafølsomhet betyr at en økning av CO2-konsentrasjonen ikke påvirker temperaturen i svært stor grad, mens jo høyere en anslår klimafølsomheten til å være, desto mer vil temperaturen øke med høyere CO2-konsentrasjon, ifølge CICERO sine hjemmesider.

Togradersmål - De nye tallene bidrar utvilsomt til å utelukke mer ekstreme scenarioer for kortsiktige oppvarmingsnivå. Dette er selvsagt velkomne nyheter, sier forsker Reto Knutti, en av verdens nestorer på klimafølsomhet.

Dette betyr derimot ikke at vi mennesker kan fortsette som før. Videre sier Knutti følgende:

- Selv om klimafølsomheten er lavere enn antatt, klarer vi fortsatt ikke å holde FNs togradersmål dersom dagens utslippstrender fortsetter.

Kan ikke fortsette Togradersmålet er en grense satt av FN. Det sier at gjennomsnittstemperaturen i verden, i forhold til den industrielle revolusjonen, ikke skal øke med mer en to grader.

Gunnar Myhre i CICERO tar høyde for at analysen som er gjennomført, gir lite støtte for mer ekstrem klimafølsomhet. Dette er fordi analysen er basert på temperaturøkning, og det forskerne bak studien mener er årsaken til økningen.

- Rapporten sier at det vil være noe lavere temperaturøkning en antatt tidligere, men vi kan ikke fortsette med «business as usual». Da klarer vi ikke togradersmålet vårt.

Øker Til tross for «oppvarmingspausen» vi har sett det siste tiåret øker den globale oppvarmingen jevnt og trutt.

- Vi vet at menneskeskapte utslipp av drivhusgasser varmer kloden, men fortsatt er det betydelig usikkerhet knyttet til menneskeskapte utslipp som motvirker oppvarmingen, sier forsker Gunnar Myhre. Dette gjelder små partikler i atmosfæren som har en avkjølende effekt.

Ifølge Myhre er det som har påvirket temperaturøkningen dette århundret i veldig stor grad menneskeskapt.

- Temperaturøkning påvirkes også av solstråling og vulkanaktivitet, men dette står for så lite av økningen siden den industrielle revolusjon og er ikke utslagsgivende, sier Myhre.

KLIMAFORSKER: Gunnar Myhre jobber i CICERO Senter for klimaforskning. Foto: Privat
KLIMAFORSKER: Gunnar Myhre jobber i CICERO Senter for klimaforskning. Foto: Privat Vis mer