«Klimafølsomheten er lavere en antatt»

- De nye tallene bidrar utvilsomt til å utelukke de mest ekstreme scenarioene.

TOGRADERSMÅLET FNs togradersmål sier at verdens temperaturer ikke skal øke med mer en to grader. Allerede nå ser vi forandringene global oppvarming har bidratt med, i for eksempel isbreer i Antarktis og Grønland. Foto: AFP PHOTO / UNIVERSITY OF WASHINGTON/IAN JOUGHIN
TOGRADERSMÅLET FNs togradersmål sier at verdens temperaturer ikke skal øke med mer en to grader. Allerede nå ser vi forandringene global oppvarming har bidratt med, i for eksempel isbreer i Antarktis og Grønland. Foto: AFP PHOTO / UNIVERSITY OF WASHINGTON/IAN JOUGHIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge en ny studie, ledet av University of Oxford, som CICERO Senter for klimaforskning har deltatt i, er fremdeles den globale temperaturøkningen på stø kurs. Derimot er de mest ekstreme scenarioene fra oppvarming mindre sannsynlig.

- I denne studien finner vi at klimafølsomheten er i nedre del av skalaen av det vi har trodd, og vi finner lite støtte for veldig høy klimafølsomhet, sier forsker Gunnar Myhre ved CICERO Senter for klimaforskning. Studien er et produkt av et bredt internasjonalt samarbeid.

CICERO Senter for klimaforskning ble grunnlagt i 1990, og opprettet av Universitetet i Oslo (UiO). CICERO er en frittstående forskningsstiftelse tilknyttet UiO.

Klimafølsomhet Studien har sett på den globale temperaturen, og energibudsjettet, gjennom de siste ti åra.

Klimafølsomhet - eller klimasensitivitet - er et mål på hvordan endring i konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren påvirker den globale temperaturen.

- Det som definerer klimafølsomheten er temperaturøkning, som resultat av dobling i CO2-verdiene. Dette var anslagsvis to til fire og en halv grad i 2007. Dette er parameterne vi bruker for å si hvor følsom klimaet er for menneskeskapte faktorer, sier Myhre til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer