Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Klimaforandringene kan ikke stanses på 1000 år

Forskere anser klimakrigen som nærmest tapt i ny rapport.

MÅ STOPPE NÅ: En ny rapport konkluderer med at dersom all CO2-utslipp blir borte i løpet av de neste par hundre årene, vil det ta tusen år før det er borte. - Vi har kommet så langt at det er ikke mulig å snu, påstår forskerne. Foto: Reuters/Siphiwe Sibeko/Scanpix
MÅ STOPPE NÅ: En ny rapport konkluderer med at dersom all CO2-utslipp blir borte i løpet av de neste par hundre årene, vil det ta tusen år før det er borte. - Vi har kommet så langt at det er ikke mulig å snu, påstår forskerne. Foto: Reuters/Siphiwe Sibeko/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Et amerikansk-europeisk forskningsteam konkluderer i en ny rapport med at flere av klimaforandringene er tapte saker og ikke reversible, dersom ikke det handles raskt.

Forskerne konkluderer med at den globale oppvarmingen fortsetter i tusen år framover, selv om CO2-utslippene i verden stanses i løpet av de neste par hundre årene, melder britiske BBC.

Skrekkrapporten, som lanserer et slags katastrofescenario dersom ikke de internasjonale utslippsmålene blir nådd, er finansiert av det amerikanske energidepartementet og blir lansert samtidig som president Barack Obama ønsker en ny granskning av utslipp fra biler.

- Kan ikke reverseres
Forskerne frykter at det vil bli mindre regn for de allerede for tørre stedene i Europa, Nord-Amerika, deler av Asia og Australia, dersom karbonnivåene i atmosfæren fortsetter å stige.

Kystområder og mindre øyer vil overskylles av vann. Andre områder vil få oppleve mindre vanntilgang, flere storbranner og mindre matproduksjon.

- Vi er i ferd med å skape noe vi ikke kan reversere i løpet av menneskets tidsalder. Jo lenger vi venter, jo lenger vil dette vare, sier Pierre Friedlingstein, som er en del av forskerteamet på National Oceanic and Atmospheric Administration.

• Se pressemelding om rapporten her.

Forskerne sier at verdenshavene bremser den globale oppvarmingen ved å absorbere varmen, men det er bare en utsettelse av problemet: Havene vil nemlig slippe ut varmen igjen til slutt.

Blir hyllet
Forskerene uttaler at nå må politikerne stanse miljø-ødeleggelsene vi mennesker allerede har forårsaket.

- Folk har fått for seg at dersom vi stopper CO2-utslippene vil det alt bli normalt om ett hundre år eller to. Det er ikke riktig, sier sjefsforsker Susan Solomon til nyhetsbyrået AP.

- Klimaforandringene vil fortsette i alle fall til år 3000, sier hun.

Rapporten som inkluderer sveitsiske og franske forskere, i tillegg til de amerikanske, blir møtt medd respekt i forskermiljøet.

- Som klimaforsker, så er dette ikke overraskende. Men de har gjort en veldig god jobb med detaljene og kommet til en konklusjon at situasjonen er verre enn vi trodde dersom ikke CO2-utslippene stanses, sier geoforsker Jonathan T. Overpeck ved Universitetet i Arizona til amerikanske Los Angeles Times.

- Dårlig timet
Samtidig med at Obama beordret nye tiltak i forhold til bilutslipp sa han at flere amerikanske stater, deriblant California, har forsøkt å innføre strengere utslippskrav i statene deres.

- Men Washington har stått i veien for dem, sa Obama, ifølge AP.

Bush-administrasjonen fikk hard kritikk da den ikke signerte Kyoto-avtalen, og i praksis nektet andre store nasjoner å sette egne klimastandarder.

Men Obama blir også møtt med refs når han prøver å kreve mer av en allerede skakkjørt bilindustri.

- Dette er dårlig timing. Bilindustrien sliter og strever med å holde på jobbene til folk, uttaler republikanerne.

SIGNERTE: President Barack Obama signerte i går to avtaler om å regulere CO2-utslipp fra biler og reversere eks-president Bush sin klimapolitikk fra de forrige presidentperiodene. Fotio: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX
SIGNERTE: President Barack Obama signerte i går to avtaler om å regulere CO2-utslipp fra biler og reversere eks-president Bush sin klimapolitikk fra de forrige presidentperiodene. Fotio: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media