- Klimaforandringene kan ikke stanses på 1000 år

Forskere anser klimakrigen som nærmest tapt i ny rapport.

MÅ STOPPE NÅ: En ny rapport konkluderer med at dersom all CO2-utslipp blir borte i løpet av de neste par hundre årene, vil det ta tusen år før det er borte. - Vi har kommet så langt at det er ikke mulig å snu, påstår forskerne. Foto: Reuters/Siphiwe Sibeko/Scanpix
MÅ STOPPE NÅ: En ny rapport konkluderer med at dersom all CO2-utslipp blir borte i løpet av de neste par hundre årene, vil det ta tusen år før det er borte. - Vi har kommet så langt at det er ikke mulig å snu, påstår forskerne. Foto: Reuters/Siphiwe Sibeko/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et amerikansk-europeisk forskningsteam konkluderer i en ny rapport med at flere av klimaforandringene er tapte saker og ikke reversible, dersom ikke det handles raskt.

Forskerne konkluderer med at den globale oppvarmingen fortsetter i tusen år framover, selv om CO2-utslippene i verden stanses i løpet av de neste par hundre årene, melder britiske BBC.

Skrekkrapporten, som lanserer et slags katastrofescenario dersom ikke de internasjonale utslippsmålene blir nådd, er finansiert av det amerikanske energidepartementet og blir lansert samtidig som president Barack Obama ønsker en ny granskning av utslipp fra biler.

- Kan ikke reverseresForskerne frykter at det vil bli mindre regn for de allerede for tørre stedene i Europa, Nord-Amerika, deler av Asia og Australia, dersom karbonnivåene i atmosfæren fortsetter å stige.

Kystområder og mindre øyer vil overskylles av vann. Andre områder vil få oppleve mindre vanntilgang, flere storbranner og mindre matproduksjon.

- Vi er i ferd med å skape noe vi ikke kan reversere i løpet av menneskets tidsalder. Jo lenger vi venter, jo lenger vil dette vare, sier Pierre Friedlingstein, som er en del av forskerteamet på National Oceanic and Atmospheric Administration.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer