Klimaforandringer truer bruer i Norge

Flere bruer har kollapset etter flom og ras de siste årene. Slik kan de utsatte reddes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Etter brukollapsen i Minneapolis forrige uke har flere satt spørsmålstegn ved hvordan brusikkerheten er her i landet. Det er fremdeles ikke klart hva som var årsaken til kollapsen, men de fleste teoriene går på at det er snakk om en strukturell kollaps. 

Statens Vegvesen gikk ut etter ulykken og fortalte at det aldri har skjedd i Norge at en bro har kollapset på grunn av stukturfeil.

Børre Stensvold, avdelingsdirektør for bruseksjonen i Statens vegvesen Vegdirektoratet, forteller at ytre påvirkninger er det som oftest fører til at en bru kollapser her i landet. Det vanligste er at bilister selv skader bruene ved påkjørsel. Men etter det er det flom og ras som er de vanligste årsakene til at en bru kollapser. 

Derfor er Vegvesenet bekymret for at det kan bli stadig mer nedbør som følge av klimaforandringer framover, og dermed flere flommer og ras. Stensvold bekrefter at økningen i ekstremvær som flom de siste årene har gjort bruer mer utsatt.

- Det har vært flere bruer som har kollapset på grunn av ekstremvær de siste årene. Mange bruer har også vært utsatt uten at det har skjedd noe. Spesielt små bruer over mindre vassdrag er utsatt, sier Stensvold til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer