Klimaforhandlingene har brutt sammen

Utviklingslandene har satt ned foten.

MAKT: Lumumba Stanislaus DI-Aping og G77-landene har tidligere kommet med skarp kritikk av et lekket forslag til klimaavtale. Nå har forhandlingene brutt sammen. Foto: AFP/Scanpix
MAKT: Lumumba Stanislaus DI-Aping og G77-landene har tidligere kommet med skarp kritikk av et lekket forslag til klimaavtale. Nå har forhandlingene brutt sammen. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN (Dagbladet): Klimaforhandlingene i FN brøt sammen i 1320-tida. Det var utviklingslandene som satte ned foten, etter at det tidligere er kjent at et lekket utkast til klimaavtale skapte voldsomt raseri hos Kina og G77.

U-landene krever at Vesten tar en større andel av klimakuttene, mens det i utkastet ble stilt større krav til fattige lands klimakutt.

ForplikterProtesten i dag ble satt i gang av flere afrikanske land, som fikk støtte av landene i G77-gruppen.

De nektet å fortsette forhandlingene hvis ikke samtalene om en andre forpliktende periode under Kyoto-avtalen blir prioritert.

Klokka 1130 ble det innkalt til stort plenumsmøte med alle deltakerlandene for å forsøke å komme tilbake på rett spor. Men møtet er utsatt, etter at u-landsgruppen G77 reagerte på det de er et forsøk på å «ta livet av» Kyoto-avtalen.
- Det er sagt at møtet skal starte raskt. Vi vil få ganske raskt svar på om det blir videre forhandlinger eller ikke når dette møtet starter igjen, sier Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund, som har flere representanter på møtet, til Dagbladet

Kyoto-avtalen forplikter rike land — men ikke utviklingsland — som har ratifisert avtalen, om å kutte sine klimautslipp.
- Tar livet av Afrika
- Tar du livet av Kyoto-avtalen tar du livet av Afrika, sier Mama Konaté, som er en av Malis representanter i København, til Washington Post.

- Jeg vil heller dø enn å akseptere det.

Victor Fodeke, som leder klimakomiteen i oljelandet Nigerias miljøverndepartement, mente Afrika var idømt «dødsstraff »etter forslaget.

President Barack Obama er ventet å ankomme København denne uka for å tale USAs sak.