Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimaforhandlingene i fare for å bryte sammen

Uenighet mellom klimaverstingene USA og Kina.

UENIGE: Klimaaktivister har satt de store lederne i samme båt. Men den gynges nå av USA og Kina. Foto: REUTERS/Enrique Castro-Mendivil/NTB Scanpix
UENIGE: Klimaaktivister har satt de store lederne i samme båt. Men den gynges nå av USA og Kina. Foto: REUTERS/Enrique Castro-Mendivil/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klimaforhandlingene i Peru trues av sammenbrudd lørdag kveld etter uenighet mellom de to landene i verden som slipper ut mest klimagasser, USA og Kina.

Samtalene var allerede nesten et døgn på overtid da Kina sluttet seg til en rekke afrikanske land, Malaysia og Venezuela som mener rike land må ta større andeler av kuttene i CO2-utslipp.

- Vi trenger en enighet i Lima, men akkurat nå er situasjonen fastlåst, sa viseutenriksminister Liu Zhenmin til delegatene på plenumsmøtet lørdag kveld.

Møtet ble avsluttet kort tid etter uten enighet. Forhandlingene er ment å ende opp i en felles tekst som skal danne utgangspunkt for det store klimatoppmøtet i Paris om ett år, da det er meningen at verdens ledere skal signere en ny, omfattende klimaavtale.

Frykter tilbakeskritt Forhandlingene, som har vart i tolv dager, skulle ha vært avsluttet ved midnatt fredag norsk tid. Men utviklingslandene insisterer på at Vesten må ta større ansvar for CO2-kuttene, ettersom rike land startet å forurense kloden for mange år siden og på den måten har tjent seg rike på klimaets bekostning.

Rike land peker imidlertid fingeren tilbake på land som Kina og India, som med sin omfattende bruk av kullkraft bidrar til store CO2-utslipp i dagens verden.

USA har oppfordret alle de 190 nasjonene som deltar på møtet, til å godta et utkast til avtaletekst.

- Vi har ingen tid for nye, lange forhandlinger, noe jeg tror vi alle er enige om, sier USAs delegat Todd Stern, som mener det vil være et stort tilbakeskritt dersom møtet i Lima ikke klarer å bli enig om en tekst.

- Mulighetene for suksess i Paris neste år står på spill. Tiden er i ferd med å renne ut, sier han.

Tror på enighet Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sa til NTB i 17-tiden at hun ikke aner hva som venter i innspurten, men at hun fortsatt hadde tro på at en form for enighet vil bli nådd.

Sundtoft ble fredag satt til å lede forhandlingene sammen med sin kollega fra Singapore.

- Vi snakket om de store uløste spørsmålene, for eksempel hva slags utslippsinfo som skal meldes inn, hvordan det skal sammenlignes og hva som skal skje videre i 2015. Peru la fram en tekst som var sterkere enn det alle i utgangspunktet kunne være enige om. Jeg er sikker på at et Lima-vedtak vil gå igjennom, men det er grunn til å tro at det endelige utfallet vil bli noe svakere enn forslagene som lå på bordet i natt, sier statsråden til NTB.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook