Klimaforhandlingene i fare for å bryte sammen

Uenighet mellom klimaverstingene USA og Kina.

UENIGE: Klimaaktivister har satt de store lederne i samme båt. Men den gynges nå av USA og Kina. Foto: REUTERS/Enrique Castro-Mendivil/NTB Scanpix
UENIGE: Klimaaktivister har satt de store lederne i samme båt. Men den gynges nå av USA og Kina. Foto: REUTERS/Enrique Castro-Mendivil/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Klimaforhandlingene i Peru trues av sammenbrudd lørdag kveld etter uenighet mellom de to landene i verden som slipper ut mest klimagasser, USA og Kina.

Samtalene var allerede nesten et døgn på overtid da Kina sluttet seg til en rekke afrikanske land, Malaysia og Venezuela som mener rike land må ta større andeler av kuttene i CO2-utslipp.

- Vi trenger en enighet i Lima, men akkurat nå er situasjonen fastlåst, sa viseutenriksminister Liu Zhenmin til delegatene på plenumsmøtet lørdag kveld.

Møtet ble avsluttet kort tid etter uten enighet. Forhandlingene er ment å ende opp i en felles tekst som skal danne utgangspunkt for det store klimatoppmøtet i Paris om ett år, da det er meningen at verdens ledere skal signere en ny, omfattende klimaavtale.

Frykter tilbakeskritt Forhandlingene, som har vart i tolv dager, skulle ha vært avsluttet ved midnatt fredag norsk tid. Men utviklingslandene insisterer på at Vesten må ta større ansvar for CO2-kuttene, ettersom rike land startet å forurense kloden for mange år siden og på den måten har tjent seg rike på klimaets bekostning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer