Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimaforhandlingene i havn

Klimatoppmøtet i Marokko ble avsluttet med en avtale om oppfølging av Parisavtalen og en bønn til klimaskeptiker Donald Trump om å redde verden fra klimaendringene.

I HAVN: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
I HAVN: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet ble avsluttet ti timer på overtid etter en lengre diskusjon om hvordan Parisavtalen skal følges opp de neste årene.

– Marrakechmøtet har vist at verdens land er i gang med å kutte utslippene av klimagasser for å bremse klimaendringene. Vi ser allerede alvorlige utslag av klimaendringene, i form av issmelting, ekstremvær, flom og tørke, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

– Dette møtet har handlet om å forankre Parisavtalen og gjøre den gjennomførbar. Kompromisset vi ble enige om på overtid er i tråd med det som Norge var med på å forhandle fram den siste dagen. De to ukene har vist sterk politisk støtte til Parisavtalen. Samtidig er det slik at landene har ulik forståelse av deler av Parisavtalen og hvordan den skal følges opp. Norge vil være en pådriver for at slike uenigheter ikke bremser klimaarbeidet, sier han.

Møtet har vært preget av at klimaskeptikeren Donald Trump i januar overtar som amerikansk president. Under avslutningen sendte øystaten Fiji en direkte oppfordring til Trump om å redde verden fra klimaendringene.

Statsminister Frank Bainimarama minnet om hvordan resten av verden så på amerikanerne som redningsmenn under andre verdenskrig.

– Jeg sier til det amerikanske folk: Dere kom og reddet oss da. Det er på tide at dere hjelper til med å redde oss nå, sa han og oppfordret også Trump til å besøke øystaten for å se konsekvensene av den globale oppvarmingen og diskutere klimakrisen. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling