Klimaforhandlingene i havn

Klimatoppmøtet i Marokko ble avsluttet med en avtale om oppfølging av Parisavtalen og en bønn til klimaskeptiker Donald Trump om å redde verden fra klimaendringene.

I HAVN: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
I HAVN: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Møtet ble avsluttet ti timer på overtid etter en lengre diskusjon om hvordan Parisavtalen skal følges opp de neste årene.

– Marrakechmøtet har vist at verdens land er i gang med å kutte utslippene av klimagasser for å bremse klimaendringene. Vi ser allerede alvorlige utslag av klimaendringene, i form av issmelting, ekstremvær, flom og tørke, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

– Dette møtet har handlet om å forankre Parisavtalen og gjøre den gjennomførbar. Kompromisset vi ble enige om på overtid er i tråd med det som Norge var med på å forhandle fram den siste dagen. De to ukene har vist sterk politisk støtte til Parisavtalen. Samtidig er det slik at landene har ulik forståelse av deler av Parisavtalen og hvordan den skal følges opp. Norge vil være en pådriver for at slike uenigheter ikke bremser klimaarbeidet, sier han.

Møtet har vært preget av at klimaskeptikeren Donald Trump i januar overtar som amerikansk president. Under avslutningen sendte øystaten Fiji en direkte oppfordring til Trump om å redde verden fra klimaendringene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer