Klimaforhandlinger på skogstur

BONN: Klimaforhandlingene i Bonn risikerer nok en gang å gå seg vill i skogen. Japan og flere andre land krever store CO2-fradrag for skog som vokser. Helt uakseptabelt, sier både EU og Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Skog som vokser binder CO2. God skogskjøtsel bør derfor telle på linje med konkrete utslippskutt, mener Canada, Japan, Australia og Russland. De fire landene presenterte torsdag et felles forslag om at hvert enkelt land skal fastslå hvor stor del av sine klimaforpliktelser de vil innfri ved å la trærne vokse. Både Japan og Canada lar skogsdrift dekke en stor del av sine klimaforpliktelser. Dermed trenger de ikke å gjøre så mye for å redusere CO2-utslippene.

- Dårlig skjøtsel av skogen tilsvarer 20 prosent av CO2-utslippene. Det er derfor bare rimelig at land som skjøtter skogen godt belønnes for det, sier Maureen Smith fra Canada. Muligheter for fradrag for skogsdrift er avgjørende for at Canada skal godkjenne Kyotoavtalen, legger hun til.

Uakseptabelt

Miljøvernminister Siri Bjerke karakteriserer forslaget som uakseptabelt.

- Det er fortsatt stor vitenskapelig usikkerhet omkring effekten av såkalte CO2-sluk, som skog. Norge går derfor inn for at det i denne omgang ikke skal være mulig å få fradrag i sine forpliktelser for skogsdrift, sier Bjerke.

Japan og Canada står hardt på kravet om CO2-fradrag for skogsdrift. Dersom klimaforhandlingene ikke skal havarere nok en gang, må landene innen søndag komme fram til et eller annet kompromiss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer