Hetebølgen herjer videre

Klimaforskere advarer: - Norge kan bli enda varmere

Norge kan oppleve opptil 40 grader om sommeren hvis vi ikke får bukt med klimagassene.

VARMERE: Det er ikke mange som klager på sol og sommer, men klimaforskere advarer om stigende temperaturer i framtida. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
VARMERE: Det er ikke mange som klager på sol og sommer, men klimaforskere advarer om stigende temperaturer i framtida. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv om både sørlendinger og nordlendinger kan se fram til nesten 30 grader denne helga, er det mange som sliter i sommer - og det kan bli enda varmere.

Nå advarer klimaforskere om en økning i oppvarmingen på mellom to og fire grader på sikt hvis klimaendringene fortsetter i samme tempo.

Avhenger av klimautslippene

Flere historiske varmerekorder har blitt satt over hele verden denne sommeren, både i kjøligere land som Irland og varmere områder som Midtøsten.

Her i Norge var varmerekorden på 34 grader denne sommeren - det er mer enn tre grader varmere enn topptemperaturen fra i fjor.

Professor ved UiB og direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning, Tore Furevik, understreker at forekomsten av hetebølger i Europa både har vært hyppigere og varmere enn før.

- Temperaturendringen på sommeren har vært langt større i Europa enn det vi ser i årsgjennomsnitt. Avhengig av hvilke utslipp vi har, regner jeg med at det kan bli rundt to til fire grader varmere dette århundret, sier Furevik til Dagbladet.

Han legger til at selv om en oppvarming på fire grader kanskje ikke høres så mye ut, betyr det likevel at en potensiell hetebølge kan ende opp med å bli hele ti til tolv grader varmere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.