Hetebølgen herjer videre

Klimaforskere advarer: - Norge kan bli enda varmere

Norge kan oppleve opptil 40 grader om sommeren hvis vi ikke får bukt med klimagassene.

VARMERE: Det er ikke mange som klager på sol og sommer, men klimaforskere advarer om stigende temperaturer i framtida. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
VARMERE: Det er ikke mange som klager på sol og sommer, men klimaforskere advarer om stigende temperaturer i framtida. Foto Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv om både sørlendinger og nordlendinger kan se fram til nesten 30 grader denne helga, er det mange som sliter i sommer - og det kan bli enda varmere.

Nå advarer klimaforskere om en økning i oppvarmingen på mellom to og fire grader på sikt hvis klimaendringene fortsetter i samme tempo.

Avhenger av klimautslippene

Flere historiske varmerekorder har blitt satt over hele verden denne sommeren, både i kjøligere land som Irland og varmere områder som Midtøsten.

Her i Norge var varmerekorden på 34 grader denne sommeren - det er mer enn tre grader varmere enn topptemperaturen fra i fjor.

Professor ved UiB og direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning, Tore Furevik, understreker at forekomsten av hetebølger i Europa både har vært hyppigere og varmere enn før.

- Temperaturendringen på sommeren har vært langt større i Europa enn det vi ser i årsgjennomsnitt. Avhengig av hvilke utslipp vi har, regner jeg med at det kan bli rundt to til fire grader varmere dette århundret, sier Furevik til Dagbladet.

Han legger til at selv om en oppvarming på fire grader kanskje ikke høres så mye ut, betyr det likevel at en potensiell hetebølge kan ende opp med å bli hele ti til tolv grader varmere.

- Det er kombinasjonen av oppvarming og lite nedbør som virker spesielt katastrofalt for jordbruket. Vi har jo allerede sett konsekvensene for jordbruket denne sommeren med at jorda tørker ut og det er stor svikt i avlinger, sier Furevik.

Meteorolog ved Metconsult, Bjart Eriksen, er enig i at global oppvarming øker sjansene for varmere sommermåneder i åra framover.

- Det er klart at når global oppvarming tiltar og vi ikke er flinke nok til å ta tak i problemene og utslippene, så er 40 varmegrader mulig på lang sikt, sier han til Dagbladet.

Fortvilte bønder sender dyr til slakt

Etter nesten to måneder med ekstremtørke i Sør-Norge, er situasjonen til bøndene blitt kritisk.

Flere har ikke nok fôr til dyra og tvinges dermed til å vurdere slakt. Nå blir slaktere til og med kalt hjem fra ferie for å forberede nedslaktingen.

Melkebilene kjører også ut vann til kyrne for å bistå mer enn 500 melkebønder som sliter i knusktørken.

Selv om Norge har opplevd tørke før, er det sjelden den rammer hele landet på én gang. Vi må faktisk helt tilbake til 1947 for å finne en liknende krise.

Prognosene viser at hetebølgen kommer til å fortsette både i sør og nord, og de lokale regnbygene er ikke nok til å redde bøndene.

- Etter hver dag som går uten betydelige mengder nedbør, forverrer situasjonen seg for bøndene, konstaterer leder i bondelaget Lars Petter Bartnes overfor Dagbladet.

TØRKE: Fraværet av regn har skapt krisetilstander i det norske landbruket. For melkebonde Jon Herman Wold-Hansen er det tungt å se at én sesong truer hele livsverket. Samtidig ber landbruks- og matminister Jon Georg Dale bøndene om å samarbeide for å komme seg gjennom krisa. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Fare for både tørke og flom

Klimaforsker Reidun Skaland ved Meteorologisk institutt forklarer at lengre periode med varme ofte betyr at vi også får en periode med styrtregn.

Sørlandet har opplevd litt nedbør denne uka, men det er dessverre ikke nok til å bedre tørkesituasjonen.

Selv om en større mengde regn hadde hjulpet for jordbruket, er det ifølge Skaland likevel ikke så lurt på håpe på styrtregn med det første.

Etter en såpass lang periode med tørke, er nemlig jorda veldig tørr og ikke i stand til å ta til seg regnet på samme måte - og da øker også sjansen for flom.

Et ekstremvær kan altså med stor sannsynlighet bli fulgt av et annet.

Dette erfarte flere land i Øst-Afrika for bare to måneder siden da området, som har vært hardt rammet av tørke i flere år, nå opplever en flom som jager hundretusenvis bort fra hjemmene sine.

- Vil i gjennomsnitt bli varmere

Klimaforskere roper kanskje varsku om global oppvarming og gassutslipp, men det er ikke alle som mener at sommerdager med såpass høye temperaturer høres like sannsynlig ut.

Klimaforsker ved Uni Research og Bjerknessenteret, Erik Kolstad, slår fast at det er liten sannsynlighet for slike temperaturer - i alle fall i vår levetid.

- Endringer i klimaet og global oppvarming kan slå ut på makstemperaturen, og Norge vil i gjennomsnitt bli varmere, men det er nok veldig liten sannsynlighet for at vi får 40 grader. Det som virkelig skal til for dette er sterk sol og det har vi ikke her, slår han fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer