Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimakjendisen plages av klimafornektere. Slik svarer verdens fremste forskere

- Nei, fossilt brennstoff kjøler ikke ned planeten vår.

POPULÆR: Forsker og TV-personlighet Bill Nye er nærmest blitt en kultfigur i USA på grunn av hans mange offentlige opptredner i klimadebatter. Han får hjelp av NASA. Foto:  (James Durbin/AP/NTB scanpix
POPULÆR: Forsker og TV-personlighet Bill Nye er nærmest blitt en kultfigur i USA på grunn av hans mange offentlige opptredner i klimadebatter. Han får hjelp av NASA. Foto: (James Durbin/AP/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs romfartsorganisasjon NASA oppsummerer det fint selv på sine egne nettsider.

Av forskning publisert i fagfellevurderte tidsskrift, viser at 97 prosent eller flere av klimaforskerne er enig i at klimaendringer det siste århundret er forårsaket av menneskelig aktivitet.

Det er altså konsensus blant verdens forskere om at menneskelig aktivitet fører til varmere klima, og nå forsøker også NASAs egne klimaforskere å hamre dette budskapet inn i hodet på folk.

Konspirerer På organisasjonens Facebook-sider dedikert til klimaendringer, er det stadig klimafornektere innom som forsøker å undergrave vitenskapen.

Slik finner ikke klimaforskerne i NASA seg i, og i det siste har de begynt å svare på en del av de hårreisende påstandene som dukker opp i kommentarfeltene.

Og ikke bare i sine egne kommentarfelt, for nå har åpenbart også NASAs klimaforskergruppe satt seg som mål å bli klimaforskningens vaktbikkjer på internett.

En av de mer populære klimaforskerne er TV-profilen Bill Nye, bedre kjent under navnet «Bill Nye The Science Guy».

KULL: Nei, fossilt brennstoff kjøler ikke ned planeten.
KULL: Nei, fossilt brennstoff kjøler ikke ned planeten. Vis mer

I et innlegg han har delt om en klimafornekter som ikke ønsker å inngå et veddemål om framtidig klima på jorda, har én person i kommentarfeltet hevder at NASAs har bevist at kull faktisk kjøler ned planeten.

«Ikke si at dette kommer fra NASA. Fossilt brennstoff kjøler ikke ned planeten» svarer NASAs klimagruppe.

Slik har de også holdt på i egne kommentarfelt det siste, ofte til publikums store fornøyelse.

Togradersgrense Det siste året har vært preget av dramatiske og avgjørende internasjonale forhandlinger om klimaet på jorda vår. Under klimatoppmøtet i Paris i 2020 ble alle verdens land enige om å kutte klimagassutslippene. Noe av målet er også å holde den globale temperaturøkningen under 2 grader.

Enkelte forskere hevder denne grensen allerede er brutt, og at klima på jorda er allerede på vei i en faretruende retning.

De to gradene, er i forhold til en normaltemperatur som tar utgangspunkt i førindustriell tid, formelt satt til 1850. FNs klimapanel har som mål at den globale temperaturen ikke må overstige 2 grader over normalen innen 2100 (togradersmålet).

Blant annet er januar i år den varmeste januarmåneden som noensinne er målt, og det største registrerte månedsavviket.
Menneskeskapt Seniorforsker Bjørn Samset ved Cicero senter for klimaforskning var overfor Dagbladet forrige måned krystallklar på én ting: Uten utslipp av menneskegenererte klimagasser ville vi ikke sett de store endringene som vi gjør nå. Naturlige svingninger kan alene på langt nær forklare rekordene som nå blir satt.

- Uten utslippene ville vi ikke hatt et rekordår i fjor. I et historisk perspektiv har klimaet vært det samme i 8000 år - og da regner vi med den lille istid (1500- til 1800-tallet) og varmeepoken i middelalderen. De endringene vi ser nå, er mye større enn det, sa Samset til Dagbladet.

SLÅR TILBAKE: NASAs klimagruppe er blitt regne klimavaktbikkja på sosiale medier. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: NASAs klimagruppe er blitt regne klimavaktbikkja på sosiale medier. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan forholder du deg til klimaskeptikerne som tror naturlige svingninger kan forklare temperaturstigningen?

- De stiller gode spørsmål. Men hele det anerkjente fagmiljøet er enige om at menneskeskapte utslipp er hovedforklaringen på den sterke varige temperaturstigningen. Til og med Roy Spencer (kjent klimaskeptiker) har begynt å snakke om dette, sier Bjørn Samset

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media