Klimakonflikt i Haag

Det var i går motsetninger mellom EU og USA på klimakonferansen i Haag om hvordan man skal stanse global oppvarming. EU går inn for å kutte utslipp selv. USA vil heller betale andre land for å gjøre det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Målet i Haag er å finne konkrete tiltak slik at målet fra Kyoto-konferansen i 1997 kan nås. Kyoto-målet er å redusere verdens utslipp av drivhusgasser med 5,2 prosent innen 2008-2012, sammenliknet med 1990-nivå. Siden 1997 har utslippene vokst. Forhandlingene i Haag ser ikke ut til å bli lette.

EU vil, ifølge nyhetsbyrået Reuters, at industrialiserte land skal endre transport- og energipolitikken sin slik at utslippene går ned. USA vil på sin side ha maksimale muligheter for å kunne handle med utslipp. Tanken er at for eksempel USA skal kunne betale for reduksjoner av utslipp i andre land, men at disse reduksjonene regnes som USAs egne.

- Vi har ikke råd til å kaste bort penger på å kjempe mot klimaforandringer, sa assisterende statssekretær i USA, David Sandalow, ifølge Reuters.

- Vi lider nå, og regner med å fortsette å lide, under følgene av klimaforandringene, sa Tuiloma Neroni Slade, FN-ambassadør for øygruppa Samoa i Stillehavet.

Dystre spådommer

Representantene fra de 173 landene fikk høre mange dystre spådommer i går. Nye beregninger tyder på at temperaturene kan øke med 1,5 til 6,0 grader de neste hundre årene. Det er dobbelt så mye som tidligere antatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer