Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Klimakrav vil knekke oljedrømmene i Lofoten

- Vi blir utkonkurrert av Midtøsten, mener forsker.

Kirkefjord, 20080618: "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu".  NRK TV produksjon med Oddgeir Bruaset. Kirkefjord i Lofoten. Fjell. Vann. Norsk flagg. FOTO: AGNETE BRUN / MAGASINET.
Kirkefjord, 20080618: "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu". NRK TV produksjon med Oddgeir Bruaset. Kirkefjord i Lofoten. Fjell. Vann. Norsk flagg. FOTO: AGNETE BRUN / MAGASINET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Regjeringens klimamål om maks to graders global oppvarming harmonerer dårlig med den norske oljeiveren i nord, mener forsker og samfunnsøkonom Haakon Vennemo i Sensible Research.

- Togradersmålet vil knekke norsk sokkel, hevder han overfor Offshore.no.

- Vil tape konkurransen
- Hvis togradersmålet skal oppfylles, må olje-, gass- og kullproduksjon reduseres svært mye. Man kan ikke regne med å få tatt opp all oljen, noe må ligge igjen.
Den billigste vil bli prioritert, og mye tyder på at oljen i Lofoten og Vesterålen vil bli dyr i forhold til oljen i Midtøsten, utdyper Vennemo overfor Dagbladet.

TROR LOFOTEN BLIR FOR DYRT: Forsker på økonomi og miljøvern hos Sensible Research, Haakon Vennemo.
TROR LOFOTEN BLIR FOR DYRT: Forsker på økonomi og miljøvern hos Sensible Research, Haakon Vennemo. Vis mer

Dette mener han at oljebransjen ikke har tatt innover seg.

- Gambler
- Norsk oljepolitikk og særlig oljeselskapene har en strategi basert på at togradersmålet ikke skal bli oppfylt. De gambler på at de ikke kan oppnås. Selskapene setter penger på spill og vil åpne felter som ikke kan komme i produksjon før i 2025 — 2030. Jeg synes de bør utrede konsekvensene av at olje- og gassproduksjonen vil falle mye i verdi og må nedtrappes mellom 2020 — 2050, da verden håper å dekarbonisere, sier Vennemo.

SATSET I VALGKAMPEN: Sigbjørn Aanes fra OLF holder foredrag for Høyre. De rødgrønne har utsatt å avgjøre en åpning av Lofoten og Vesterålen til 2010.
Foto: Jo Straube
SATSET I VALGKAMPEN: Sigbjørn Aanes fra OLF holder foredrag for Høyre. De rødgrønne har utsatt å avgjøre en åpning av Lofoten og Vesterålen til 2010. Foto: Jo Straube Vis mer

- Renest
Informasjonssjef Tom Gederø i Oljeindustriens landsforening (OLF) er slett ikke enig i at norsk olje og gass må bli liggende av hensyn til klimaet.

- Vi forholder oss til Norges klimamål. Det internasjonale energibyrået mener vi kommer til å trenge olje og gass i 30 — 40 år til, og som den reneste produsenten kan vi spille en viktig rolle. Jeg tror ikke på spådommen om at norsk olje og gass vil bli utkonkurrert. Det viktigste grepet Norge kan gjøre for å løse klimaendringene, er å bidra til å få på plass en internasjonal avtale, sier Gederø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media