Klimakrise: Barskogen i nord kan forsvinne

Forskere advarer: - Da blir oppvarmingen større enn kuttene.

NYTT KLIMAVARSEL: Forskere varsler av avskoging også i nord kan verre klimasituasjonen drastisk. Et fly over Frankfurt i Tyskland. Foto: Michael Probst, AP/NTB Scanpix.
NYTT KLIMAVARSEL: Forskere varsler av avskoging også i nord kan verre klimasituasjonen drastisk. Et fly over Frankfurt i Tyskland. Foto: Michael Probst, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Klimaendringene kan utgjøre en eksistensiell trussel mot sivilisasjonen hvis de utløser selvforsterkende mekanismer i naturen, advarer forskere.

I en kommentarartikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Nature beskriver de en rekke slike mekanismer.

Blant disse er tap av barskog i nordområdene, tap av regnskog i Amazonas og opptining av permafrost i Arktis – helt eller delvis som følge av global oppvarming og nye nedbørsmønstre.

Alle disse effektene kan potensielt utløse nye store utslipp av klimagasser. Trær som brenner eller råtner, og permafrost som tiner, vil frigi enten CO2 eller den kraftige klimagassen metan.

Øker mer enn kutt

Disse utslippene kan løfte temperaturen ytterligere og sende klimaet inn i en ond sirkel med stigende temperaturer selv om de menneskeskapte utslippene kuttes.

Tidligere antok forskere at slike såkalte tippepunkter først kunne inntreffe ved global oppvarming på 5 grader eller mer.

Men nyere forskning tyder på at noen av dem kan inntreffe allerede ved 1 til 2 graders oppvarming, ifølge forfatterne bak Nature-artikkelen.

DØD: Australia har vært preget av mange og kraftige skogbranner de siste ukene, og de rammer dyrelivet hardt. Nå hylles Toni Doherty for sin heltedåd. Klipp: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

En grad varmere

- Hvis kaskader av ødeleggende tippepunkter kan inntreffe, og et globalt tippepunkt ikke kan utelukkes, så er dette en eksistensiell trussel mot vår sivilisasjon, advarer de.

Så langt har temperaturen på jorda i snitt steget omtrent en grad. Hovedforfatteren bak den nye Nature-artikkelen er professor Tim Lenton ved University of Exeter i Storbritannia.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer