Klimakrise

HAAG: Krisestemningen brer seg på klimakonferansen i Haag. I natt hersket det stor usikkerhet om USA, EU og u-landsgruppa G77 var i stand til å bli enige om noe som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange frykter en avtale som representerer et reelt tilbakeskritt fra Kyoto-avtalen i 1997. - Vi klarer ikke å bli enige om en fullverdig avtale, sa Nederlands miljøvernminister og klimakonferansens president, Jan Pronk, i natt.

Tordnet

Han tordnet fra talerstolen og krevde at forhandlingene blir gjenopptatt tidlig i dag tidlig. Samtidig forlangte han at alle byråkratene nå forlater forhandlingsbordet. Nå vil Pork sluttforandle med regjeringssjefer og statsråder.

- Bare med en slik politisk løsning er det mulig å få til en avtale, sa Pork fra talerstolen i natt.

Etter at 11 dagers forhandlinger brøt sammen i går formiddag, måtte Pronk sette seg ned og utforme et kompromissdokument for å få forhandlingene på sporet igjen. - Det skal svi, det skal svi for alle, sa Pronk om sine forslag. Miljøbevegelsen, som er rikholdig representert på konferansen, repliserte unisont: Dersom Pronks utkast blir stående er det framtidas generasjoner som får svi på grunn av klimaendringer, ikke forurenserne. Dersom Pronks kompromissforslag blir stående, betyr det i realiteten et tilbakeskritt fra Kyoto-avtalen i 1997. USAs insistering på at skogplanting og allerede eksisterende skog skal telle med i et klimaregnskap på en slik måte at USA og mange andre land nærmest slipper unna sine forpliktelser, har nyttet.

Pronks forslag var en håndsrekning til USAs forhandlere. Spørsmålet er om hans forslag blir akseptert av USA, landet som slipper ut desidert mest CO{-2}.

Intens innspurt

Forhandlingene, som nå vil pågå fram til lørdag formiddag, blir svært kompliserte og intense. Forhandlerne forberedte seg i går på 36 intensive timer uten søvn og hvile. For Norges forhandlingsdelegasjon representerte notatet både godt og dårlig nytt. - Det er et godt utgangspunkt for drøftelser, noe mer vil jeg ikke si nå, sa miljøvernminister Siri Bjerke til Dagbladet i går kveld.

<B>PROTEST:</B> Greenpeace-aktivister hengte i går opp et banner med påskriften «Ikke la oss drukne» på fasaden vis á vis konferansesenteret til klimaforhandlerne.