Hetebølge og skogbranner

Klimakrisen: - Kollektiv handling eller selvmord

I dag er det meldt rekordtemperaturer i Storbritannia. - Vi har et valg, og fremtiden er i våre hender.

EKSTREMT: Mange skogbranner har herjet rundt i hele verden den siste tiden. Foto: Emilio Fraile/Europa Press via AP / NTB
EKSTREMT: Mange skogbranner har herjet rundt i hele verden den siste tiden. Foto: Emilio Fraile/Europa Press via AP / NTB Vis mer
Publisert

Den siste tiden har hetebølger og skogbranner skapt kaos flere steder i verden. FNs generalsekretær António Guterres har advart om at menneskeheten står ovenfor «kollektivt selvmord».

«Halve menneskeheten er i faresonen, fra flom, tørke, ekstreme stormer og skogbranner. Ingen nasjon er immun». Det sa Guterres til ministre fra 40 land da de møtes for å diskutere klimakrisen mandag.

Han la til at «Vi har et valg. Kollektiv handling eller kollektivt selvmord. Det er i våre hender».

Saken ble først omtalt i The Guardian.

Siste mulighet til å bli enig

Denna uka møtes ministre fra 40 land i Berlin for en to-dagers klimakonferanse kjent som «Petersberg Climate Dialogue». Der diskuterer de ekstremværet, de skyhøye prisene på fossilt brensel og mat og virkningene av klimakrisen.

Møtet markerer en av de siste mulighetene til å komme til enighet mellom samtlige land før Cop27 UN, klimamøtet i Egypt i november 2022.

Guterres kritiserte også de «multiliterale utviklingsbankene», institusjoner inkludert Verdensbanken.

Generalsekretæren sa at de ikke var egnet til å skaffe finansieringen som trengs for klimakrisen, og at de burde reformeres. Han la også til at:

«Som aksjonærer i multiliterale utviklingsbanker, må utviklede land kreve ummidelbar levering av investeringene og bistanden som trengs for å utvide fornybar energi og bygge klimaresistens i utviklingsland. Krev at bankene endrer sine slitne rammer og retningslinjer for å ta mer risiko».

Ny varmerekord

I helgen herjet skogbranner over Europa og Nord-Amerika. I Sør-Amerika ble det arkeologiske området Macchu Picchu også truet av brann.

VARMT: Elisabeth Lingås befinner seg nå i Portland i Oregon hvor hun virkelig kjenner hetebølgene som herjer på kroppen. Video: Elisabeth Lingås. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Ekstrem varme har slått flere rekorder rundt om i hele verden de siste månedene.

Noen steder i Storbritannia er det varslet om temperaturer på over 40 grader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer