Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimakrøll på målstreken

Partene klarte ikke å bli enige om et forlik i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene i klimaforhandlingene snublet på målstreken og klarte ikke å bli enige om et forlik onsdag kveld. Trolig er avtalen på plass torsdag.

- Forhandlingene om et klimaforlik er på målstreken. Det er veldig store sjanser for at det blir enighet i kveld, sa SVs parlamentariske leder Inge Ryan til pressen i Stortingets vandrehall ved 21-tiden onsdag.

En snau time etterpå ga han kontrabeskjed:

- Enkelte mener det er blitt for sent på kvelden og vil bruke mer tid på formuleringer og detaljer. 99 prosent er på plass, og jeg regner med at et klimaforlik blir presentert torsdag morgen, sa SV-representanten.- Ingen dramatikk
Ryan hevder det ikke er noen dramatikk i utsettelsen, som han mener utelukkende har en «praktisk forklaring».

- Det er ikke snakk om noe brudd. Ingen har gått i lås. Vi er kommet kjempelangt, og forhandlingene har vært ført i en god tone, sier han.

Hvem som krevde en utsettelse og hva som er årsaken til at det ikke ble noe forlik onsdag, vil han ikke si.

- Jeg kommenterer ikke forhandlingene direkte, men vi forhandler jo ikke om fargen på forsiden til dokumentet, sier Ryan.

- Det er ikke noe annen dramatikk i saken enn at vi ikke klarte å bli ferdige i dag. Dette er store brede forhandlinger med mange sider. Vi snakker om en periode fram til 2020, og vi snakker om mange ulike virkemidler og store summer. Det er viktig for oss at vi har klarhet i alle sider av saken, sier Aps fungerende parlamentariske leder Olav Akselsen til NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) utsatte avreisen til Antarktis og brukte sammen med andre sentrale regjeringsmedlemmer selv flere timer på å gå gjennom avtaleutkastet.

Møtes torsdag
Utsettelsen av reisen ble tatt som et tegn på at et forlik var innen rekkevidde.

Sent onsdag kveld la sågar Miljøverndepartementet ved en feil ut innkallelse til pressekonferanse om klimaforliket.
INGEN KLIMA-AVTALE: Parlamentarisk leder i SV, Inge Ryan, måtte onsdag kveld konstatere at forhandlingene mellom regjeringspartiene og opposisjonen om et klimaforlik måtte forlenges til torsdag. Foto: SCANPIX
INGEN KLIMA-AVTALE: Parlamentarisk leder i SV, Inge Ryan, måtte onsdag kveld konstatere at forhandlingene mellom regjeringspartiene og opposisjonen om et klimaforlik måtte forlenges til torsdag. Foto: SCANPIX Vis mer

- At det likevel ikke ble noe forlik nå, viser at ingenting er på plass før alt er på plass, sier Høyres miljøpolitiske talsmann Ivar Kristiansen til NTB.

Torsdag morgen møtes partene i klimaforhandlingene på nytt i Stortinget. Trolig vil et forlik være på plass i løpet av dagen.

- Det er ikke brudd i forhandlingene, arbeidet fortsetter torsdag med nye møter. Jeg håper på en avtale og mener mulighetene for å komme i mål er gode. Men vi er ikke ferdige før dokumentet er undertegnet, sier leder av Stortingets energi- og miljøkomité Gunnar Kvassheim (V) til NTB.

Det store stridsspørsmålet har vært hvor store utslippsreduksjoner som skal tas i Norge.

Klimaforhandlingene står mellom regjeringspartiene, KrF, Venstre og Høyre.

Fremskrittspartiet er utelatt fra forhandlingene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media