Klimakutter antall reinsdyr

Vil redusere antallet tamrein med 30.000 dyr.

VIL KUTTE: Her er kronprinsparet på offisielt besøk i Finnmark i februar.  Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit  under besøket inne på vidda  i Kautokeino hvor de fikk hilse på samer og lære om reindrift. Nå ønsker staten å redusere tamreinbestanden med 30 000 dyr.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
VIL KUTTE: Her er kronprinsparet på offisielt besøk i Finnmark i februar. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit under besøket inne på vidda i Kautokeino hvor de fikk hilse på samer og lære om reindrift. Nå ønsker staten å redusere tamreinbestanden med 30 000 dyr. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Regjeringen vil redusere antallet tamrein med 30.000 dyr. Dette er ett av tiltakene i klimameldingen for landbruket.

Klimaendringene vil få store konsekvenser for reindriften:

Innlandsbeitene blir mindre sikre som følge av at tine-fryse-sykluser kan låse beiteområdene. På den annen side vil kystnære beiteområder bli sikrere, siden vinterklimaet blir mer stabilt mildt og mer snøfattig. Samtidig åpner det seg muligheter for forlenget bruk av sommerbeiteområder på øyer og halvøyer.

Som tiltak for å redusere metanutslippene foreslår regjeringen å tilpasse reintallet til ressursgrunnlaget. Det skal skje gjennom en reduksjon på 30.000 dyr i vårflokk, først og fremst i deler av Finnmark. Dette vil gi en årlig reduksjon tilsvarende 10.000 tonn CO2 innen 2020, skriver Avisenes Nyhetsbyrå.

I dag er det rundt 200.000 tamrein her i landet. Det drives samisk reindrift i Finnmark, Troms, Nordland og Nord-Trøndelag samt i deler av Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Hedmark. Totalt foregår det reindrift i 140 av landets 430 kommuner og på 40 prosent av landarealet i Norge.

(NTB)