Klimameldingen åpner for mer skoghogst enn før

Regjeringen velger nå å gå samme linje som FNs klimapanel.

FORNØYD: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp), har fått gehør for kravet om at nyplanting skal inn i klimaregnskapet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
FORNØYD: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp), har fått gehør for kravet om at nyplanting skal inn i klimaregnskapet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Klimameldingen som ble lagt fram onsdag, åpner for at skogeierne kan hogge inntil 13 millioner kubikkmeter mer skog hvert år. I dag hogges det mellom 8 og 10 millioner kubikkmeter årlig.

Med klimameldingen ønsker regjeringen å opprettholde eller øke skogens karbonlager. Tilveksten i drivverdig norsk skog er i dag på 23 millioner kubikkmeter. Klimameldingens kapittel om skog åpner for mye mer hogst og mye mer skogplanting.

Økt skogplanting har vært en av Senterpartiets saker. Som NTB meldte onsdag, har Sp med dette fått gehør for kravet om at nyplanting skal inn i klimaregnskapet.

Debatten om hogst og klima har vært preget av det landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) kaller «en utrolig kortsiktighet og nærsynthet».

- Vi har nå lagt på plass faglig og politisk skogens betydning i klimasammenheng, sier Brekk til Nationen.

Regjeringen har nå valgt samme linje som FNs klimapanel, som sier at den beste langsiktige klimagassreduksjonen kommer fra å opprettholde eller øke karbonlageret, det vil si økt skogplanting, samtidig som det hogges i skogen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer