Klimameldingen åpner for mer skoghogst enn før

Regjeringen velger nå å gå samme linje som FNs klimapanel.

FORNØYD: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp), har fått gehør for kravet om at nyplanting skal inn i klimaregnskapet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
FORNØYD: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp), har fått gehør for kravet om at nyplanting skal inn i klimaregnskapet. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klimameldingen som ble lagt fram onsdag, åpner for at skogeierne kan hogge inntil 13 millioner kubikkmeter mer skog hvert år. I dag hogges det mellom 8 og 10 millioner kubikkmeter årlig.

Med klimameldingen ønsker regjeringen å opprettholde eller øke skogens karbonlager. Tilveksten i drivverdig norsk skog er i dag på 23 millioner kubikkmeter. Klimameldingens kapittel om skog åpner for mye mer hogst og mye mer skogplanting.

Økt skogplanting har vært en av Senterpartiets saker. Som NTB meldte onsdag, har Sp med dette fått gehør for kravet om at nyplanting skal inn i klimaregnskapet.

Debatten om hogst og klima har vært preget av det landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) kaller «en utrolig kortsiktighet og nærsynthet».

- Vi har nå lagt på plass faglig og politisk skogens betydning i klimasammenheng, sier Brekk til Nationen.

Regjeringen har nå valgt samme linje som FNs klimapanel, som sier at den beste langsiktige klimagassreduksjonen kommer fra å opprettholde eller øke karbonlageret, det vil si økt skogplanting, samtidig som det hogges i skogen.

Skogeierforbundets informasjonsdirektør Nils Bøhn er tilfreds med at skogplanting nå er et klimatiltak. Dette parkerer debatten om ja eller nei til økt hogst, mener han.

WWF mener på sin side at mer skogplanting kan ødelegge leveområdene til truede norske arter. Naturvernforbundet nøyer seg med å kreve at nyplanting må «tuftes på langt strengere miljøkriterier enn dagens», og at det må skje uten bruk av fremmede treslag.

(NTB)