Klimapanelet 95 prosent sikrere på menneskeskapte klimaendringer

Legger fram ny rapport i Stockholm i dag.

BLIR VARMERER:  Klimapaneles siste rapport slår fast at det ikke er tvil om at jorda er i ferd med å bli varmere -  både for isbjørner og mennsker. Foto:  REUTERS/Geoff York/World Wildlife Fund/Handout
BLIR VARMERER: Klimapaneles siste rapport slår fast at det ikke er tvil om at jorda er i ferd med å bli varmere - både for isbjørner og mennsker. Foto: REUTERS/Geoff York/World Wildlife Fund/HandoutVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag legger klimapanelet fram den første delen av sin femte rapport siden 1990, med vitenskapelige vurderinger av årsakene til den globale oppvarmingen.

- Det er ingen tvil om at jorda er i ferd med å bli varmere, fastslår lederen for FNs klimapanel Rajendra Pachauri.

Forskere og representanter for verdens regjeringer har denne uken sittet samlet i Stockholm, der de har tatt for seg punkt for punkt i sammendraget av rapporten.

- Den vanskelige jobben er gjort, sa en forsker etter at natten var tatt i bruk for å komme til enighet om de viktigste funnene.

Nå haster det, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Les et sammendrag av klimarapporten her

Ekstremt sannsynlig Klimapanelet slår nå fast at det er 95 prosent, eller «ekstremt sannsynlig», at borparten av klimaendringene siden midten av det 20. århundre er menneskeskapte. Dette er en oppjustering fra 90 prosent i 2007 og 66 prosent i 2001.

Den globale oppvarmingen har de siste årene bremset opp, men FNs klimapanel anser dette for å være midlertidig.

Atmosfæren og havet er blitt varmet opp, konkluderte Pachauri.

Han la til at alle de tre siste tiårene har vært varmere enn noe annet tiår siden 1800-tallet.

Hetebølger Klimapanelet spår derfor flere hetebølger, mer tørke, mer flom og stigende havnivå dersom det ikke blir satt i verk dramatiske tiltak for å bremse utslippet av klimagasser.

Nesten 200 land er enige om å jobbe fram en avtale om å bekjempe den globale oppvarmingen, delvis ved å gå over fra fossile energikilder som olje og kull til fornybar energi som sol og vind.

Mot Paris På politisk side rettes blikket nå framover mot Paris i 2015. Der er målet å ro i land forhandlingene om en global klimaavtale som havarerte i København i 2009.

Den nye rapporten fra FNs klimapanel vil ytterligere vise alvoret for verdens politikere, mener miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Han har de siste dagene vært med på møter i New York med en rekke andre land, deriblant store utslippsland som Kina og USA.

- Det har vært enighet blant landene om at det nå haster med å komme med konkrete mål for kutt i utslippene, sier Solhjell til NTB.

- Dette gjør at jeg er blitt mer optimistisk med tanke på å få på plass en ny stor klimaavtale i Paris, sier han.

(NTB)

LEGGER FRAM NY RAPPORT:  Leder av FNs klimapanel og fredsprisvinner Dr. Rajendra Pachauri legg'er fram FNs nye klimarapport i dag. Her fra hans besøk i Arendal i sommer.  Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
LEGGER FRAM NY RAPPORT: Leder av FNs klimapanel og fredsprisvinner Dr. Rajendra Pachauri legg'er fram FNs nye klimarapport i dag. Her fra hans besøk i Arendal i sommer. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer